kalcium magnézium

A szervezetünk számára fontos ásványi anyagok nagyon sok élettani folyamat alapjait képezik. Néhány elemből nagyobb másokból egész kevés szükséges de jelenlétük nélkülözhetetlen az egészség fenntartásához. Ebben a sorozatban a szervezetünk számára leginkább szükséges ásványi anyagokat ismertetem, funkcióik, hiánybetegségeik, pótolhatóságuk és esetleges túladagolásuk szempontjából.

Kalcium

Szerepet játszik a sejtek jelátviteli folyamataiban, a csontok és fogak felépítésében, az izmok összehúzódásában, a szívverés szabályozásában, a véralvadási folyamatokban és a megfelelő vérnyomás kialakításában is. Terhesség alatt és gyermekkorban különösen fontos a bevitele, mert hiányában a magzati fejlődés és gyermekkori növekedés visszamaradhat.

Hiányában csontritkulás, angolkór, magas vérnyomás, fáradékonyság, gyengeség és keringési rendellenességek alakulhatnak ki.

A kalciumot leginkább tejtermékekből pótolhatjuk, de jó kalcium forrás lehetnek az ásványvizek, tengeri halak, zöld levelű zöldségek, magvak (dió, mogyoró, mandula, szezámmag). A túlzott kalcium bevitel vesekövet okozhat, ezért érdemesebb inkább természetes forrásból bevinni a szervezetbe.
A kalcium beépüléséhez elengedhetetlen a D-vitamin, melyet leginkább a napfény hatására a szervezetünk képes előállítani. Napi 15 perc természetes napfény elegendő a napi D-vitamin szükségletünk előállításához.

Magnézium

A magnézium a kalciumhoz hasonlóan fontos biogén elem, szintén minden élő szervezet használja az élettani folyamataihoz. Az emberi szervezetben az izmok és az idegrendszer működéséhez is elengedhetetlen, sok enzim aktiválódásához is magnéziumra van szükség ezért közvetve és közvetlenül is nagyon sok élettani folyamathoz szükséges ez az elem.
Hiányában izomgörcsök, fejfájás, álmatlanság és alacsony stressztűrő képesség jelentkezik leginkább, de jellemző tünete lehet az étvágytalanság, fokozott ingerlékenység és fáradékonyság is.
A magnézium hiánya fokozza a stroke veszélyét is, a magasabb stroke kockázattal élők esetében, de a szívritmus illetve a vérnyomás szabályozásában is jelentős szerepet tölt be.

A magnéziumot leginkább zöld levelű zöldségekből (pl. brokkoli, káposzta, spenót), magvakból, teljes értékű gabonákból és hüvelyesekből pótolhatjuk de kiváló magnézium forrás a citrusfélék, tengeri hínár ás algák is.

Amennyiben mesterséges pótlást választunk, mindenképp nézzük meg, hogy az adott készítmény milyen formában tartalmazza a magnéziumot. A magnézium-oxidok nem jól hasznosulnak, jobb formája a magnézium pótlásnak a magnézium-citrát vagy méginkább a magnézium-laktát tartalmú étrend kiegészítők. Hazánkban a magnézium l-threonate tartalmú étrend kiegészítők nem engedélyezettek, de az USA-ban forgalmaznak ilyen készítményeket. Erről a formuláról azt állítják a kifejlesztői és a tudományos világ egy része, hogy sokkal hatékonyabban hasznosul, illetve jut át az vér-agy gáton, tehát idegrendszeri hasznosulás szempontjából hatékonyabb lehet a többi magnézium vegyületnél.

Foszfor

A foszfor szintén egy létfontosságú biogén elem, szerepet játszik az anyagcserében, az energia transzport folyamatokban, a fehérjék szintézisében és működésében,  de a kalcium beépülésében is. Foszfor nélkül sejtjeink, szöveteink nem lennének képesek fennmaradni.
Szerencsére a foszfor a legfőbb élelmiszer forrásokban megtalálható és egészséges étrenddel bevihető a szervezetbe.
A húsok, tejtermékek, teljes értékű gabonák, magvak elegendő foszfort tartalmaznak a szervezetünk normál működéséhez.
A foszfor az emberi szervezetben található ásványi anyagok közül a második leggyakoribb. Egy felnőttben 700–800 g foszfor van, melynek legnagyobb része a csontokban található.
Normál táplálkozás mellett a napi foszfor szükséglet gond nélkül bevihető a szervezetbe, ezért pótlására külön nem kell figyelni.
A foszforhiányból származó betegségek nagyon ritkán fordulnak csak elő. Mivel egy intenzív elemről van szó így viszont túladagolható, amennyiben mesterségesen kerül a szervezetbe. A foszfortúladagolásra a normál mérgezési tünetek jellemzőek.

Ajánlott írásaink


Ásványi anyagok – vas, kálium, nátrium