árpa

ÁrpaHordeum vulgare, a hideg mérsékelt éghajlat legfontosabb gabonanövénye, de világviszonylatban is a negyedik legfontosabb gabonaféle a búza, rizs és kukorica után.
Az árpa a pázsitfűfélé családjába tartozó haszonnövény, melyet már 9000 éve termeszt az emberiség.
Az árpa elsősorban haszonnövény és táplálkozási alapanyag, mind emberi mind pedig állati fogyasztásra használják és számos módon elkészíthető.
Az viszont már kevésbé közismert, hogy a zöld árpa friss levelei is igen hasznos tápláléknak számítanak mivel a levelekben található flavonoidok és szapponin vegyületek rendkívül jó antioxidánsok.

Az árpa egészségre gyakorol hatása

Az árpa hozzávetőleg 80% szénhidrátot tartalmaz, melynek nagy része keményítő, kisebb részben 6-8 % körül cellulóz és 1-2% cukor. Ezen kívül hozzávetőleg 10% fehérjét és 3% zsírt valamint 3% ásványi anyagokat és egyéb anyagokat (cseranyagok, keserűanyagok, kovasav, vitaminok, enzimek) tartalmaz. A és B vitaminokban és magnéziumban is rendkívül gazdag növény, de foszfor, szelén, szilícium, kalcium és réz tartalmai is említésre méltó.

Az árpát elsősorban táplálékként fogyasztják, megőrölve, áztatva vagy pirítva is felhasználható.
Az árpa fogyasztása kifejezetten hasznos lehet szív és érrendszeri betegségek megelőzésére vagy ilyen betegségekben szenvedők számára. Számos kísérletet végeztek már az árpa és a cukorbetegség összefüggéséről. Az árpa fogyasztása a 2. típusú diabétesz kockázatait csökkenti, elsősorban a magas rosttartalmának és biguanid vegyületeinek köszönhetően. Az árpából készült ételek diéta idején is kiválóan beilleszthetők az étrendbe, magas rost és alacsony glikémiás indexű szénhidrát tartalmuk miatt.

Az árpa felhasználása és elkészítése

Az árpalisztet felhasználják gabonakávék alapjául de sör és égetett szeszek készítéséhez is. A hántolt árpaszemek (árpagyöngy) elkészítésére számos recept létezik, többek között a sólett elengedhetetlen összetevője is, de a ricset (árpa rizottó) vagy piláf is készül árpából.
Az árpaliszt, árpapehely vagy árpagyöngy kiválóan beilleszthető a napi táplálkozásba és diéta esetén kifejezetten hasznos, de glutén tartalma miatt lisztérzékenyeknek nem ajánlott.
Az árpagyöngyöt a babhoz hasonlóan érdemes beáztatni 1 napra, elkészítés előtt majd 25-30 perc alatt megfőzni. Áztatás nélkül pirítható de akkor pirítás után vízzel felöntve, legalább 45-50 percig kell főzni.

Az árpa a HKO és ayurveda szerint hűtő hatású növény, tehát nyári melegben vagy Pitta túlsúlyos, illetve jang túlsúlyos állapotokban ajánlott a fogyasztása.
Árpa fogyasztással színesebbé és egészségesebbé tehetjük a táplálkozásunkat és elősegíthetjük vele a fogyókúrát is.

Ajánlott tartalmak:


Lisztekről – mi egészséges és mi nem az