olasz bableves

Hozzávalók, 4 – 6 adaghoz

200 g szárazbab
200 g répa (2-3 közepes darab)
100 g fehérrépa vagy zeller
100 g vöröshagyma (1 közepes fej)
2 gerezd fokhagyma
100 g sűrített paradicsom
1 ek vaj (vagy olíva olaj)
kakukkfű, babérlevél, bazsalikom (szár+levél), oregánó, só, bors, parmezán

Elkészítése

A babot előző nap beáztatjuk annyi vízbe ami bőven ellepi. Készülhet már kész babból (konzervből is).
A babot feltesszük 2-2,5 liter sós vízben főni, hozzáteszünk 2-3 babérlevelet is. Lassú tűzön 1-2 óráig, amíg majdnem megpuhul, főzzük. Ügyeljünk arra, hogy a bab leve alkotja majd a levest, szóval alacsony lángon főzzük és menet közben ha kell, pótoljuk a levet, hogy elég maradjon a végére.
A zöldségeket karikára vágjuk, a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk. Vajon (vagy nem hőérzékeny olíván) megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a zöldségeket és a bazsalikom szárat (ha csak szárított fűszerünk van, akkor azt később adjuk hozzá). Kicsit megpirítjuk a zöldségeket is, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot (kb. 3 evőkanállal). Elkeverjük és hozzáadjuk a fűszereket is. Majd pár percig pirítjuk és adunk hozzá 1-2 szedőkanál levet a bab levéből. Át keverjük és pár perc alatt összefőzzük, ha igényel még levet, adhatunk hozzá.
Mikor összeállt, akkor a paradicsomos zöldségeket hozzáadjuk a főtt babhoz, mely jó esetben elég lével rendelkezik, hogy leves állagú legyen. Elkeverjük és hagyjuk párat rottyanni, hogy összeálljon.
Ha készen van, tálaljuk és a tetejére friss bazsalikomot szórhatunk és parmezánt vagy más kemény sajtot reszelhetünk.

Az étel energia tartalma 1000 kcal, adagonként 170 – 250 kcal.

Ez az étel kitűnő ebéd lehet, vacsorára a bab okozta felfúvódás miatt nem annyira ajánlott. A babnak magas a rost és a fehérje tartalma is, természetesen szénhidrátban is gazdag. Ezért egy igen tápláló ételnek számít ez a leves.
A levesbe tehetünk, fél leveskockát de akár egy darab füstöltkolbászt is (ebben az esetben 100 g kolbász további 300 kcal tartalmaz) így már egy nagyon gazdag és kalóriában, fehérjében gazdag ételt kapunk.

Egészség szempontból

A bab egy rendkívül rostos étel, ezért fokozza az emésztést, megdolgoztatja a beleket, tehát a belek rugalmasságának és tisztításának kiváló élelmiszere lehet. A magas fehérje tartalom miatt vegetáriánusoknak is kiváló fehérjeforrás. Ebben az ételben adagonként, 20 g fehérje, 35 g szénhidrát és 15-20 g rost található valamint 15-20 g zsír. Diéta idején is kiváló étel lehet, telít, laktat és táplál, viszont lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz és kalóriában sem túl gazdag.. A beleket átmozgatja és jól megdolgoztatja, tehát hozzájárul a belek falának regenerációjához. A hüvelyesek általában magas fitoösztrogén tartalmú zöldségek, ezért nőknek (leszámítva az esetleges puffadás miatti kényelmetlenséget) különösen hasznos lehet. Ezt az ételt érdemes olyankor fogyasztani, mikor a szabadban több mozgást végzünk és nem ajánlott ülő munkavégzés esetén.
A bab sok ásványi anyagot is tartalmaz, jelentős a vas tartalma és nagyobb mennyiségben tartalmaz folsavat is. A babról azt tartják, hogy segít csökkenteni a vérnyomást és a vércukor szintet is.

Ajánlott írásaink

Koleszterin, tények és tévhitek – kezdjük az alapoktól