rizotto

Hozzávalók 4 adaghoz

250 g rizs (rövid szemű) ez 1 bögre (2,5 dl) rizs nagyjából
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
35 g vaj (2 evőkanál)
80 g trapista vagy más keményebb sajt (legjobb a parmezán egyébként)
1 dl fehérbor
1 leveskocka, 1 káváskanál sáfrány őrölve vagy kurkuma, só, bors, petrezselyem

Elkészítése

Elkészítünk kb. 1,5 liter csirkelevest, melyből egy bögrényit forrón félreteszünk és elkeverjük benne az őrölt sáfrányt vagy kurkumát. Ettől a bögre leves szép sárga lesz.
Másfél evőkanál vajat egy vokban vagy jó minőségű serpenyőben alacsony lángon megolvasztunk, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, majd a zúzott fokhagymát. Mikor a hagyma üveges lett, ráöntjük a rizst és magas hőn a rizst átforgatjuk a vajban, kicsit megpirítjuk (1-2 percig).  Ezután ráöntjük a fehérbort és megkeverjük párszor, amíg az alkohol elpárolog.
Ezután hozzáadunk 2 szedőkanál csirkelevest és alacsonyra állítjuk a lángot a tűzhelyen. A levest elkeverjük a rizzsel és lefedjük. Pár perc alatt a rizs felszívja a levest, ekkor még egy szedőkanállal hozzáadunk, ismét lefedjük. Addig ismételjük ezt a műveletet, amíg a rizs már majdnem kész, közben sózzuk, borsozzuk. Az utolsó 1 – 2 alkalommal már a sáfrányos vagy kurkumás félretett levest adjuk hozzá. Ez fogja szép sárgára színezni a rizottót.
Mikor a rizs felszívta az összes levest és megpuhult, akkor lekapcsoljuk a lángot és hozzáadjuk a maradék vajat (kb. fél evőkanál), petrezselymet és a reszelt sajtot, majd alaposan átkeverjük, hogy egyenletesen eloszlassuk a forró rizsben. Lefedve kb. 10 percig állni hagyjuk majd tálaljuk.

Az étel energia tartalma 1200 kcal, adagonként 300 kcal. A 4 adag, hozzávetőleg 40 g fehérjét, 200 g szénhidrátot és 50 zsírt tartalmaz.

Ez az étel önmagában is megállja a helyét, de adhatunk hozzá szeletelt vagy koktél paradicsomot, kis olívával és bazsalikommal ízesítve, passzol hozzá a mozarella, rozskenyér pirítós de akár marnírozott gombával is tálalható.

Egészség szempontból

A rizs kiváló szénhidrát és fehérje forrás, a vaj és a sajt, zsírban, szénhidrátban és fehérjében is gazdag viszont koleszterint nem tartalmaz. Ez egy emésztés szempontból kíméletes de ugyanakkor tápláló és laktató étel, mely bármely egészséges étrendben változatos és ízletes fogás lehet. Alacsony glikémiás indexel rendelkezik, ezért nem emeli meg nagyon a vércukor szintet és az éhséget is elűzi. A fentiekből következően diéta esetén is kiváló.