Hummusz

A humusz egy ősi arab étel, a legendák szerint i.sz. 1200 ban Saladin vezér készítette el ezt az ételt először.

Hozzávalók egy csésze humuszhoz

250 g csicseriborsó
2 ek tahini (megvásárolható de el is készíthető – lásd lejebb)
2 gerezd fokhagyma
2 ek extra szűz olívaolaj
1 fél citrom leve
1/2 kávés kanál római kömény
Só, bors,

A tahini egy szezámmagból készült krém. Boltban is megvásárolható de házilag is elkészíthető.

A tahini elkészítése: 100 g szezámmagot, serpenyőben kevergetve aranybarnára pirítunk, majd kihűlve kávédarálóban megőröljük (liszt állagúra). Ezután turmixgépben (vagy keverőtálban) 1 gerezd tört fokhagymával, 2 ek olíva vagy szezámolajjal (lehet vegyesen is), sóval és borssal összedolgozzuk, majd apránként adagolva vízzel krém állagúra dolgozzuk. (kb. 0,5 L víz kell ehhez a mennyiséghez).

Ha nincs kedved a tahinivel bajlódni és venni sem tudsz, akkor elég a humuszba az olíva helyett, vagy vegyesen szezámolajat használni.

Humusz elkészítése

A humuszhoz a csicseriborsót be kell áztatni legalább egy napra de hűtőben nyugodtan lehet akár két napra is. Konzerv is használható akkor azonnal felhasználható. Én a lehető legtermészetesebb módon szeretem elkészíteni. Áztatás után kis sós vízben kb 1 órán át, lassú forrásban megfőzöm (ahogyan a babot szoktam).

A megfőtt csicseriborsót hagyni kell kihűlni, majd turmixgépben az összetevőkkel együtt, krém állagúra turmixolni. Villával vagy burgonyanyomóval is elkészíthető, de így azért macerásabb.

A kész humusz azonnal fogyasztható de hűtőben 4-5 napig is gond nélkül eláll, ugyanis a fokhagyma és a szezámolaj is kiváló természetes tartósító benne.
A humusz felhasználható falafel golyó készítéshez, pitába, wrapokba kenve de akár pirítóssal vagy sima kenyérrel is kitűnő táplálék. Sok friss zöldséggel, sovány sajttal és teljes kiőrlésű vagy rozskenyérrel fogyasztva pedig ízletes, egészséges, könnyű és tápláló étel.

Az étel a teljes mennyiséget tekintve 300 kcal tartalmaz, melyben hozzávetőleg 10 g fehérje, 12 g zsír (telítettlen zsírsavakban gazdag)és 40–45 g szénhidrát található.
100 g humusz hozzávetőleg, 4,1 g fehérjét, 4,8 g zsírt, 15,7 g szénhidrátot tartalmaz.

Egészség szempontból

A humusz egy könnyű de tápláló étel, a csicseriborsó kiváló fehérje forrás, ásványi anyagokban gazdag, a szénhidrát tartalma inkább alacsony glikémiás indexű, komplex szénhidrátokat jelent és a szezám és olíva olaj gazdag telítettlen zsírsavakban. Friss zöldségekkel, sovány sajtokkal a diéta kitűnő összetevője lehet. Rostokban dús, az emésztő rendszert támogató étel, amely nagyon egyszerű, finom és bármikor fogyasztható, reggeltől estig. A szezámmag és szezám olaj nagyon jótékony a belek egészségének megőrzéséhez, regenerációjának támogatásához az emésztés serkentéséhez is. Ez az étel kitűnően illeszkedik a mediterrán étrendhez is de vegák, vegánok is nyugodtan fogyaszthatják. Bármely diétához kiválóan passzol.

Ajánlott írásaink

 

Gyógynövények – szív és érrendszeri problémákra