ghí vaj

A ghí az ayurvéda gyógyászat egyik legfontosabb alapanyaga, bivaly vagy tehéntejből készült vajból készül.
A ghí elkészítése egyszerű de egy picit időigényes.

Hogyan készül a ghí vaj ?

Legalább 300 g vaj  kell hozzá. A módszer lényege, hogy jó minőségű vajat, egy saválló vagy zománcozott edényben felolvasztunk és kiválasztjuk belőle a romlandó és méreg anyagokat.
A vajat felolvasztjuk és olv
adás után, rendkívül alacsony lángon hevítjük, de nem forraljuk. Én ezt úgy tudom elérni, hogy a gáztűzhelyem legkisebb tűzrózsájának, minimum fokozatán főzöm a vajat, úgy, hogy egy fél cm vastag acéllapot teszek az edény alá még, hogy eloszlassa a hőt. A régi öregek sparhelt szélén készítették, mert nálunk is jól ismert és nagy becsben tartott étel volt.

Nos a vajat 3-4 órán keresztül főzzük, úgy, hogy éppen csak buggyanjon néha. Közben a vaj tetején keletkező habot rendszeresen leszedjük de az edény alján lévő részt nem kavarjuk fel.
Pár óra fölözés és főzés után a vaj aranysárga színű lesz, az edény alján pedig leég, letapad a többi szennyeződés (nem szabad feketére égetni, ha barnás kiválás van az edény alján az jó).
Óvatosan leöntjük a tiszta vajat egy üveg vagy kerámia edénybe és hagyjuk újra megszilárdulni.
Így egy rendkívül tiszta vajat kapunk, amiből eltávozik a víz, a fehérje és a tejcukor is.
Ezért a ghít a laktóz érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.
Ez a vaj, hűvösön akár másfél-két évig is eláll, nem romlik meg mert minden szennyeződés távozik belőle.

Mire jó a ghí vaj ?

A ghí azon kívül, hogy nagyon finom, rendkívül egészséges is. Akár pékárúra kenve, akár ételekhez adva rendkívül ízletes csemege. Gyermekeknek is nagyon ajánlott. Azért érdemes mértéket tartani a fogyasztásával, mert egyrészt elég drága, ha azt nézzük, hogy 300g vajból, 180-200 g ghí lesz, másrészt kalóriában igen gazdag.
A ghí nagyon jó antioxidáns és jót tesz az emésztő rendszernek.
Belsőleg fogyasztva, kíméli a gyomrot és segíti a belek tisztítását, regenerációját. Gyomorproblémákkal küzdőknek, máj és epe tisztításra és méregtelenítésre is kiváló. Gyógyteákhoz is adható. Nyugtat, kiegyensúlyoz, lassít és stabilabbá tesz.
Külsőleg felhasználható, szembe cseppentve, krémekhez adva, de masszázs olajba keverve is kitűnő hatású. Bőrnyugtató, bőrfiatalító és bőrtápláló, sebgyógyító (például égési sebekre) és javítja a szem egészségét is.
Gyakran használják különböző gyógynövényes főzettel összekeverve, mert felerősíti a gyógynövények hatását, és így kiváló krémek készíthetők belőle.

Ghí az ayurvedaban

Az ayurveda egyik legfontosabb alapanyaga a ghí. Enyhíti a Pitta és Vatta dósákat, ezzel segíti a Kapha egyensúly megteremtését. Nyugtat, lassít és lazít. Ezért az öregedés egyik ellenszerének is tartják.
Nyugtatja a beleket és az emésztést, segíti a szem egészségét és a Pancsakarma, azaz méregtelenítő terápiákban is előszeretettel használják. Ezt az ételt vágyfokozónak is tartják.
A ghíről az ayurvéda azt tartja, hogy segíti a mentális funkciókat, a gondolkodást és a szellemi egészség fenntartását is.

Ajánlott cikkeink


Méregtelenítés – alapok és a helyes személet