Hozzávalók 4 mérsékelt adaghoz
1 kis fej római saláta vagy 250 g ruccola (keverhetők is)
125 g fetasajt
250 g eper vagy magozott nagy szemű vörös szőlő
1 marék mandula vagy dió
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál juharszirup vagy méz
0,5 dl málnaecet
2 evőkanál balzsamecet
2 ek barna cukor
1 dl olíva olaj
1 teáskanál dijoni mustár
Elkészítés
A mandulát összetörjük (konyharuhában) és megpirítjuk kicsit. Elkészítjük az öntetet is, a zúzott fokhagymát, a juharsziruppal, mustárral, málna ecettel, balzsamecettel, cukorral és olíva olajjal összekeverjük.
Ezután felaprítjuk a salátát és felszeleteljük az epreket (ha szőlővel készítjük eper helyett, akkor a szőlő szemeket félbe vágjuk és kimagozzuk). Aztán felaprítjuk a római salátát (ha rukkolával csináljuk, azt elég megmosni) és megmossuk, lecsepegtetjük. Egy tálba tesszük a salátát, rászórjuk a gyümölcsöt, majd a felkockázott vagy kézzel szétmorzsolt fetát. Az egészet leöntjük a dresszinggel és frissen tálaljuk.
Energia tartalom összesen 760 kcal ,adagonként 190 kcal.
Ez az étel lehet előétel de diéta idején egy kellemes vacsora vagy ebéd is, esetleg teljes kiőrlésű vagy rozskenyérből készült pirítóssal.
Az ízek harmóniája, az édes és a savanyú, a málna és balzsamecet, a csípős mustár és az érett gyümölcsök zamata, a sós sajttal és fokhagymával, mennyei íz orgiát ad ennek az ételnek.
Randi vacsoránál előételnek is kiváló (a fokhagymát ilyenkor érdemes fokhagyma nyomóval préselni inkább)
Egészség szempontból
A sajt kitűnő fehérje forrás, a saláta rostban és vitaminokban gazdag, a gyümölcsök pedig vitaminokban és falvonoidokban szintén gazdagok. Az olíva olaj omega 3 és omega 6 tartalma, a fokhagyma fertőtlenítő és érrendszerre gyakorolt pozitív hatása és a mandula vagy dió ásványi anyag, flavonoid és többszörösen telítettlen zsírsav tartalma teszi ezt az ételt igazán egészségessé.
A cukor kihagyható belőle, akkor picit óvatosabban kell bánni a málnaecettel és a balzsamecettel is, nehogy nagyon savanyú legyen az étel.
Ez az étel szív és érrendszeri problémák esetén, fogyókúrához, vitalizáláshoz, téli vitaminbombának és kedélyállapot javításhoz is kiváló választás lehet. Összetevői gyulladáscsökkentő és emésztést fokozó tulajdonságokkal bírnak. Enyhébb gyomorproblémákkal küzdők is nyugodtan fogyaszthatják.
Ajánlott cikkeink
- Mediterrán étrend – az egészséges élet titka
- Hidegen sajtolt olajok – szezám, kender és lenmag olaj
- Öngyógyítás művészete – gyógyító táplálkozás
- Vega lasagne – rostban energiában és tápanyagban gazdag de nem hízlal