céklás penne

Ez egy extravagáns és viszonylag könnyen elkészíthető, egészséges kaja. Meglepheted magad vagy a párod, esetleg a családot is vele. Pirított mákkal megszórva, pedig szinte mindenkit lenyűgözhetsz vele.

Hozzávalók 4 adaghoz

300 g penne tészta (ha durung vagy teljes kiőrlésű az külön jó)
2 közepes fej cékla kb. 400 g
1 csésze csirkeleves
1 – 1,5 dl tejszín
1 ek reszelt sajt vagy sajtkrém
2 gerezd fokhagyma
2-3 ek extra szűz olívaolaj
1 ek vaj
1 ek balzsamecet
kakukkfű, só, bors és ízlés szerint 1-2 ek mák

Elkészítése

A céklát meg kell hámozni és 1-2 cm es kockákra kell vágni. Egy kis csészében 2 ek olíva olajat, 1 ek borecettel, kakukkfűvel és kis sóval összekeverünk, ezután a felkockázott céklára öntjük, melyet egy kis tálban jól összekeverünk a fűszeres olajjal. Ezután a cékla kockákat szétterítve egy sütőlapra helyezzük (érdemes sütőpapírra tenni), közédobunk 2 gerezd fokhagymát is, majd előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 175 C fokon, 30-40 percig, légkeveréssel sütjük, néha megrázzuk, hogy egyenletesen süljön.
Közben készítünk leveskockából, vagy alapléből 2,5 – 3 dl csirkelevest.
Ha a cékla kész, hagyjuk kihűlni és a levest is (kézmelegre). Mikor a cékla kicsit meghűlt, a kockákat (a fokhagymával együtt) turmixgépbe tesszük és a levessel felöntjük, kis sóval és borssal ízesítjük és összeturmixoljuk. Mikor egynemű a massza, akkor hozzáadjuk a sajtot és a tejszínt és ismét összeturmixoljuk.

Közben a pennét aldentére főzzük és mikor kész, leszűrjük majd egy serpenyőben, kis vajon összerázzuk és hozzáöntjük a cékla krémet. Átforgatjuk a tésztát a szószban párszor és kész is a remek céklás penne. Ha ínyenc vagy, akkor 1-2 evőkanál mákot (nem megdarálva) megpiríthatsz egy tiszta serpenyőben (forró serpenyőben, 2-3 perc, néha rázni kell) és megszórhatod a tésztát ezzel a pirított mákkal. Extravagáns és nagyon finom ételt kapsz ezzel a kis trükkel.

Az étel energia tartalma 2000 kcal. Hozzávetőleg 70 g fehérjét, 250g szénhidrátot és 65 g zsírt tartalmaz. (adagonként 500 kcal, 18 g fehérje, 62 g szénhidrát, 16 g zsír).

Egészség szempontból

A cékla, elsősorban nyersen, illetve levét kinyerve rendkívül jó vitamin és ásványi anyag forrás. A sütőben a vitaminok egy része ugyan tönkre megy, de az ásványi anyagok megmaradnak.
A tejszín, sajt és a tészta is tartalmaz fehérjéket, ha a tészta durung vagy teljes kiőrlésű akkor szénhidrát tartalma is lassabban szívódik föl és tartósan biztosít energiát a napi tevékenységhez.
Az olíva olaj, a fokhagyma és kakukkfű, balzsamecet pedig nem csak kellemes ízt ad a céklának, de gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, emésztést serkentő és a keringésre is jótékony hatású anyagok.
Ezt az ételt az egészséges étkezést követőknek nyugodtan ajánlom. Nemcsak finom, de kalóriában sem túl gazdag, laktat de könnyen emészthető és nem terheli meg az emésztő rendszert sem. Kiváló rostforrás, és ásványi anyagokban is gazdag. A cékla a vérképzéshez szükséges anyagokat is tartalmaz, ezért ez az étel is kiváló lehet szív és érrendszeri betegségekkel küzdők számára egy egészséges diétához.
Ezen kívül extravagáns, könnyed, nagyon finom és könnyen elkészíthető, hűtőben nyugodtan eláll, azaz a másnapi ebédhez is elvihetjük magunkkal és akár melegítés nélkül is fogyasztható.

Ajánlott cikkeink


Vega reggeli receptek – nem csak a böjt idejére