padlizsános szendvics

Hozzávalók 4-6 szendvicshez

1 db 400 g os kenyér cipó
1 db padlizsán (közepes)
1 csomag feta sajt (250g)
1 db cukkíni (kisebb)
1 fej vöröshagyma (nagyobb)
1 db piros vagy kaliforniai paprika
4-5 nagyobb fej gomba
vaj és olíva olaj

Az arányok ízlés szerint változtathatók, mivel szendvicsről van szó, ezért mindenki úgy tölti meg ahogy ízlése diktálja, nekem kb. ezek az arányok jönnek be.

A szendvics elkészítése

A padlizsánt vágd szeletekre vagy karikára (kb fél cm vastagan), sózd be mindkét oldalát a szeleteknek és tedd egy tányérba (a só kiszívja a kesernyés levet a padlizsánból), kb. 30 percre elég félre tenni, majd kinyomkodni a szeletekből a sós levet, esetleg le is lehet öblíteni vízzel.
Ha megvagy a padlizsánnal, akkor vajon pirítsd meg a karikára vágott hagymát 6-8 percig, kicsit karamelizálva, majd 1 ek vízzel főzd puhára 15 p alatt. Közben a csíkokra vágott paprikát, a felszeletelt gombákat és a cukkínit, valamint a padlizsánt is tedd egy olíva olajjal kent vagy sütőpapírral bélelt sütőlapra és kicsit kend meg a zöldségek tetejét olíva olajjal, ezután sütőben kb. 20 perc alatt 175 – 185 fokon meg kell sütni őket. Közben érdemes fordítani a szeleteket, hogy mindkét oldaluk megsüljön.
Ha nincs sütő vagy sütőlap, akkor lábasban, serpenyőben vajon is megsütheted őket (de csak annyi zöldséget süss egyszerre, ami kényelmesen elfér a lábasban, úgy, hogy mindkét oldaluk megpirulhasson).

Ha minden kész, akkor a kenyeret vágd félbe (horizontálisan), mint ha egy nagy szendvicset akarnál készíteni, majd rétegezd bele a zöldségeket és a sajtot, az alábbiak szerint:
Hagyma, padlizsán, paprika, gomba, cukkíni és végül a felszeletelt feta sajt.

Ha megvagy, tedd rá a kenyér felső részét, majd a kenyér tetejére egy nagyobb vágódeszkát, amire pedig súlyt kell tenni. (én 2 db 5 kg os súlyzó tárcsát szoktam rátenni). Ez a súly összelapítja a kenyeret és fantasztikus homogén réteget hoz létre a sajtból és a zöldségekből.

Nagyjából 1 órát kell így préselni, majd keresztben 2-3 cm vastag szeletekre vagy 4-6 körcikkre vágni és kész a lenyűgözően finom szendvics, amit frissen is fogyaszthatsz vagy hűtőben tárolva a másnapi ebéded is lehet.

Az étel teljes energia tartalma 1750 kcal, melyből 60 g fehérje, 60 g zsír, 155 g szénhidrát és 6 g rost.
Mivel egy ilyen kenyérből, 10 -12 szelet szendvicset is vághatunk, ezért szendvicsenként ennek az arányos részét érdemes számolni.

Egészség szempontból

A zöldségek vitain tartalmának egy része elveszik ugyan a sütésnél de az ásványi anyag tartalmuk megmarad, mivel a padlizsán rendkívül gazdag ásványi anyagokban és a héjában találhatók falvonoidok is, így ez az étel ásványi anyagokban rostban és fehérjében is gazdag. A zsíros feta sajt és a kenyér miatt zsírban sem szegény, ezért ez nem egy fogyókúrás kaja, viszont nem tartalmaz húst de a sajt és a zöldségek miatt rendkívül tápláló, tehát komolyabb fizikai munka vagy sport után is megfelelő lehet.
Amit sokan nem tudnak, hogy ha már kenyeret fogyasztunk (nyilván csak az aki nem lisztérzékeny), inkább kovászos fehér kenyér legyen, mint sem teljes kiőrlésű. Bár a teljes kiőrlésű lisztben megtalálhatók a gabona héj részei is, melyek rostban és ásványi anyagokban gazdagok és ez rendkívül hasznos a szervezet számára, de sajnos a gabona termesztése közben és betakarítás után használt növényvédőszerek mérgei is a héjrészekben raktározódank el, így a teljes kiőrlésű liszt ezt is tartalmazza, valamint a gabona tárolás közben a gabonán esetleg megtelepedő gombák toxinjait is. Ezért ezen anyagok mind az emésztést, mind pedig az immunrendszert károsítják.
A jó minőségű lisztből készült, kovászos fehér kenyér jó esetben nem tartalmaz különböző állomány javító adalékokat sem (ez nem igaz a különböző ipari technológiával készült kenyerekre) és a kovászos erjesztéssel, fermentálással az úgynevezett fermetábilis szénhidrátok lebontódnak a kenyérben. Ezek az anyagok melyeket FODMAP gyűjtőnévvel illetnek, olyan nehezen emészthető szénhidrátok, melyek számos emésztési panasz (puffadás, bélgörcs) és betegség elősegítésében szerepet játszanak.

Ez a szendvics egyrészt izgalmas, tartalmas és nagyon finom, másrészt jól néz ki és utazáshoz, túrához, kiránduláshoz is remekül passzol. Hidegen vagy szobahőmérsékleten is fogyasztható.

Ajánlott cikkeink

Öngyógyítás művészete – a gyógyító táplálkozás