pecsétviasz gomba

Pecsétviasz gombaGanoderma lucidum, ez a gombafaj, elsősorban fákon élősködő vagy azokkal szimbiózisba élő gomba. Szinte az egész világon elerjedt, Európában a sötét lakkostapló és az óriás lakkostapló tartozik ezen gombák nemzetségéhez (Ganoderma resinaceum és Ganoderma carnosum).

Általában tölgyesekben él de előfordulnak más fafajok, például fenyőfélék törzsein is. Ez a gombaféle természetes közegben fák törzsein élősködik, a fákból nyeri tápanyagait, ezért összetétele jelentősen függ a gazdanövény típusától és az élőhely környezeti sajátosságaitól.
Mivel ez a gomba a hagyományos keleti orvoslás egyik közkedvelt alapanyaga és mára már tudományosan is bizonyítottak adaptogén tulajdonságai, ezért a 70-es években a kiotói egyetemen, Dr. Yukio Naoi kidolgozta a pecsétviaszgomba mesterséges termesztésének technológiáját, melynek következménye, hogy mára már Ázsiában jelentős pecsétviaszgomba farmok léteznek.

Érdemes tudni, hogy a mesterségesen termesztett gombákat két eljárással is termesztik.
Az egyik esetben kivágott fatörzsekbe oltják a gomba spóráit, a másik eljárásban, viszont zsákokban kevert táptalajra.
A fatrörzseken 6-7 hónap kell a gomba kifejlődéséhez míg a táptalajon csak 2-3 hónap. A táptalajba fűrészport, gabona korpát és szacharózt is kevernek, a gyorsabb növekedés érdekében.

Pecsétviasz gomba termesztés, zsákokban.

A Hagyományos Kínai Orvoslásban a pecsétviaszgombát gyógy gombaként kezelik, Ling Zhi névvel illetik ami annyit jelent „a halhatatlanság gombája”.
Japánban reishi-nek nevezik, itt is kiemelt szerepet foglal el a tradícionális gyógyászatban.
A pecsétviaszgomba hatásaival kapcsolatban sok kutatás zajlik világszerte.

Kiváló immunerősítő, immun moduláns, méregtelenítő hatású, ezért májvédő és regeneráló hatása is van.
Allergia ellenes, javítja a szellemi teljesítő képességet és a stressz elleni ellenálló képességet.
Segít a fokozottabb fizikai és szellemi megterhelések leküzdésében és az alkalmazkodó képesség javításában. Jótékony hatással van az asztmatikus betegségekre, a szív és érrendszeri problémákra egyaránt.

Hatóanyagait tekintve, gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, szterolokban, amino-és zsírsavakban, és több mint 150 féle triterpént tartalmaz.
Természetesen a hatásosságához nagyban hozzájárul, hogy honnan származik, milyen termesztéssel állították elő és táplálék kiegészítők esetében, az alkalmazott gombaőrlemény tisztasága, megfelelősége és a feldolgozás módja egyaránt fontos tényező.

Ajánlott írásaink:


Maca gyökér – gyulladás csökkentő és vágyfokozó