zsurló

Mezei zsurlóEquisetum arvense, a zsurlófélék családjának névadó növénye, az északi féltekén honos évelő növény, hazánkban is megtalálható rétek, vizes területek gyakori növénye.

Hatóanyagai: a zsurló szilíciumban gazdag növény, szilícium tartalma 10% körül van, található benne kovasav, flavonoidok, poiensavak, dikarbon savak, mangánsók, alkaloidok (palusztrin, nikotin), káliumklorid (kálium), alumíniumklorid, szaponinok (equisetonin), szerves savak (akonitsav, oxálsav, almasav), kávésav-észter, zsír.

Gyógyászati hatásai

A benne lévő kovasav, magas szilícium tartalma miatt rendkívül hasznos gyógynövény, mivel a szilícium az emberi szervezet számára létfontosságú elem.
Közismert vérzéscsillapító, orrvérzések kezelésére gyakran használják. Tüdő, méh, aranyér és gyomor vérzésnél is alkalmazzák ezen tulajdonsága miatt. Kitűnően alkalmazható gyógynövény, húgyúti fertőzéseknél és ödémás lábaknál is. De öblögetőnek fogínybetegségeknél, szájüregi- és torokgyulladásnál is nagyon hatékony.

A népi gyógyászatban köhögés elleni hatása miatt alkalmazták, de reuma és köszvény ellen is kitűnő, illetve a szervezet ellenálló-képességét fokozó hatása van, és segíti a sebgyógyulást is, ugyanis csökkenti a gyulladásokat. Gyenge, töredezett körmök és hajhullás esetében is alkalmazzák, mert a magas szilícium, kálium és kalcium tartalom miatt kitűnő ásványi anyagpótló. Hatásos még lemosó szerként, körömágy és szőrtüszőgyulladás esetén, de az ókori kínai orvosok vérző sebek és vérhas kezelésére is használták.

Vesehomok, vese és hólyagkő esetén forró ülőfürdőt kell venni, közben meleg zsurlóteát kortyolgatni.
A vizeletet visszatartjuk, hogy végül erős nyomással kipréseljük magunkból. Ily módon legtöbbször a kövek is távoznak. Vesehomok és vese illetve hólyagkő hajtásnál, ülőfürdővel kombinálva fogyasztják a zsúrkló teát, majd a vizeletet visszatartva addig várnak amíg a hólyag teljesen megtelik, ilyenkor erőteljes préselő vizeléssel a kő és/vagy homok eltávolítható. Vesemedence-gyulladás és gennyesedés esetén már egyetlen zsurló-ülőfürdő rendezheti az enyhébb eseteket.

Felhasználása

A zsurlóból készült tea, forrázat 1 púpos teáskanál szárított vagy akár friss zsurlóból is készülhet.
Prevencióként 1 teáskanál fűből készült 2,5 dl forró vízzel leöntött és 10 percig áztatott teát fogyasszunk, akár napi 2 alkalommal is (reggel éhgyomorra és este lefekvés előtt).
Erősebb vérzéseknél, 2-3 teáskanálnyi fűből is készülhet a forrázat, ha gargalizálásra készítjük, akkor is használható ez a dózis.Ülőfürdő készítésénél használhatunk, (csak külső használatra) i óriási zsurlót is, amelynek ujjnyi vastag szára van, és amely mocsaras réteken, meszes talajon terem. Ez nagyon hatékony lehet.
Ülőfürdő készítéséhez 100g zsurlót áztassunk egy nagy fazék vízbe, kb.10 liter, egy egész éjszakára, majd másnap, használat előtt felforraljuk, de ne főzzük ne forrjon nagyon csak épp gyöngyözzön kb. 10 percig.
Ezt a főzetet hozzáadjuk az ülőfürdő vizéhez, úgy, hogy a víz ellepje a vese tájékot is. 20 perc fürdés elegendő egy alkalomra, mely kitűnő felfázás, vesegyulladás és hólyaggyulladás esetén vagy reumás betegségek, köszvény, ízületi gyulladás kezelésére.

Ajánlott írásaink


Ízületi gyulladások, reuma, köszvény természetes gyógymódjai