vörös zsálya

Vörös zsályaSalvia miltiorrhiza, vagy más néven Kínai zsálya, (kínaiul Danshen), az árvacsalánfélék családjába tartozó gyógynövény, ahogyan az Orvosi zsálya is.
A Kínai zyálya, ahogy a neve is mutatja, elsősorban Kínából és Japánból származik és a HKO nagy becsben tartott gyógynövénye. Nevét jellegzetes okker sárgás-vöröses gyökereiről kapta. A vörös zsálya több mint 80 bioaktív hatóanyagot tartalmaz, melyek közül néhány különösen figyelemre méltó vegyület.

Hatóanyagai elsősorban a diterpén vegyületei, a tanshinone IIA és a tanshinone I, cryptotanshinone, dihidrotansinon. Ezen kívül különböző polifenolsavakat (salvianolsav. slavianicsav, salvianinsav A) valamint béta-szitoszterint, ursolsavat, baicalin, E-vitamint és  csersavat is tartalmaz.

A vörös zsálya gyógyászati hatásai

A vörös zsályát a HKO különböző kardiovaszkuláris betegségek kezelésére használja. Több kutatás is folyt már ezen növény tüdőrákra és COPD-re gyakorolt ígéretes hatásával kapcsolatban
A tanshinone vegyületekről már megállapították, hogy daganatellenes hatású anyagok, melyek elsősorban a tüdőrák, emlőrák és leukémia kezelésénél mutattak pozitív eredményeket (in vitro kísérletekben).
A tanshinone többek között kiváló antioxidáns is.

A Salvianic A tágítja a koszorúéreket, gátolja a vérlemezkék összetapadását, javítja a mikrokeringést a hajszálerekben és védi a szívizomot. Gátolhatja a szívizomsejt apoptózist, miközben védi a sejteket a szabad gyököktől és a homociszteinémiától.
A B Salvionolsav hozzájárulhat a szív védelemhez az LDL fehérjék oxidációjának gátlásával (megakadályozva a makrofágok felvételét) és gátolva a vérlemezke összetapadását. Védő hatást fejt ki az agyi erek sérülés ellen is.

Ellenjavallat

A vörös zsályát ahogy már fentebb írtam a HKO használja leginkább, ezért alkalmazása esetén célszerű egy HKO-s orvos tanácsára hagyatkozni. Mivel a zsályafélék tujon tartalommal is rendelkeznek, ezért mindenképp csak ellenőrzött forrásból származó zsályaféléket célszerű használni és ezzel együtt gyermekeknek és várandós vagy szoptatós anyukáknak nem ajánlott ez a növény sem.
A vörös zsálya hatóanyagai fokozhatják a warfarin (vérhígító) gyógyszerek hatását, így ilyen gyógyszerekkel együtt alkalmazva, esetleg vérzési szövődményeket okozhat. Ezen kívül allergiás reakciók, szédülés, fejfájás vagy gyomor-bél rendellenességek is jelentkezhetnek a használata közben, az arra érzékeny embereknél.

Ajánlott írásaink


Gyógynövények – szív és érrendszeri problémákra