vérehulló fecskefű

Vérehulló fecskefűChelidonium majus, a mákfélék családjába tartozó gyógynövény, mely Magyarországon tavasztól őszig virágzik. Nevét is innen kapta – addig virágzik, míg a fecskék itt vannak. Árnyákos patakparton, vizesebb területeken gyakran előfordul és nagyobb telepeket, nem ritkán 1 métert is elérő bokrokat alkotva növekszik.

A vérehulló fecskefű fő hatóanyagai a benne található alkaloidok, melyekből több mint 30 féle található a növényben. Az alkaloidoknak köszönhetően antibakteriális, antivirális és gombaellenes hatással rendelkezik. Fő alkaloidjai a kopzizin, kelidonin, berberin, protepin és a szangvinarin.
A vérehulló fecskefű alkaloidjai fájdalomcsillapító és görcsoldó hatással is rendelkeznek valamint sejtosztódás gátló tulajdonságaik is ismertek, ezért a daganatos terápiákban is több kutatás tárgyát képezi ez a gyógynövény.
A Chelidonium majus 20 különböző ásványi anyagot is tartalmaz, melyek közül a kálium, bór, mangán, magnézium, foszfor és kén található meg benne jelentősebb mértékben.
Ezen kívül flavonoidokat, fehérjebontó enzimeket és kelidonsavat is tartalmaz.

Gyógyászati hatásai

Külsőleg bőrbántalmak, tyúkszem, szemölcs, sömör, herpes és szaruhártya betegségek, szürke hályog kezelésére is használják és kedvelt homeopátiás szer. Belsőleg a modern fitoterápia már nem használja a vérehulló fecskefüvet, mert alkaloidjai máj és sejt toxikus hatásúak. Régebben a népi gyógyászat fertőtlenítésre és vértisztításra is használta ezt a növényt, különböző fertőzések esetén.

Felhasználása

A leghatékonyabb a növény friss nedvének használata, melyet az érintett bőrfelületre kenve alkalmazhatunk.
A növényt a szárelágazásainál vagy gyökereinél eltörve, vöröses, sárgás nedvet ereszt, melyet közvetlenül lehet alkalmazni a különböző bőrproblémák kezelésére. Ezzel naponta többször is bekenhetjük a szemölcsöket vagy tyúkszemeket.
Fontos, hogy ha elmúlik a szemölcs, még ne hagyjuk abba a kezelést, legalább 1-2 hétig, mert ellenkező esetben az kiújulhat.
A vérehulló fecskefű szárából, leveléből és gyökereiből frissen vagy szárítva készülhet főzet vagy forrázat is illetve alkoholos tinktúrát is készíthetünk belőle.
A hatékonyság szempontjából a friss növény jobb a magasabb hatóanyag tartalom miatt. A szárított növény maximum fél évig használható, azután hatóanyagai teljesen elillannak.
Az alkaliodjai leginkább alkoholban oldhatóak, 70-90% os etilalkoholban hatékonyabban kioldhatóak, mint főzet vagy forrázat formájában. A növényben található ásványi anyagok, nyomelemek viszont forrázatban oldhatóak ki jobban.

Ellenjavallat

A vérehulló fecskefű nagy mennyiségben mérgező de toxikusságát már kisebb mennyiségnél is kifejtheti, belsőleg történő alkalmazása esetén.

Ajánlott cikkeink


Immunerősítés gyógynövényekkel