vadgesztenye

VadgesztenyeAesculus, a szappanfafélék családjába tartozó növény (fa), mely leginkább a mediterrán éghajlatot kedveli, de Észak-Amerikában, Ázsiában és Európában, azon belül Kárpát medencében is számos alfaja megtalálható. Nálunk a Aesculus hippocastanum (közönséges vadgesztenye) a leginkább jellemző faja.

Hatóanyagai

A triterpén-szaponinok, és glikozidok komplexe, flavonoidok, (katechin, proantocianidok), cserzőanyagok.
A levelekben és a kéregben oxikumarin-glikozidok is találhatók, mint például az eszkulin, fraxin és szkopolin.
A magvak, 3% eszcint, kvercetin és kempferol glikozidokat tartalmaznak.
Levelei kumarin glikozidokat (eszkulint), flavonol-glikozidokat, cserzőanyagokat, szterolokat tartalmaz.
A vadgesztenye kérge, kumarin glikozidokat (eszkulint), eszkuletint és szterolokat is tartalmaz.

A vadgesztenye gyógyászati hatásai

Gyógyászati szempontból a növény magjait, leveleit és kérgét is használják. Míg a leveleket és a kérget inkább tavasszal, április-május, a magvakat nyáron június-júliusban érdemes gyűjteni.
A vadgesztenyét általában külsőleg alkalmazzák. A vadgesztenyéből készült borogatás vagy krém hatásosnak bizonyult a kisebb erek áteresztő képességének csökkentésére, ezzel a különböző ödémás elváltozások kezelésére. Ezért a vadgesztenyés készítményeket leginkább krónikus vénás panaszok, lábakban fellépő dagadás és duzzanatok valamint aranyeres problémák kezelésére használják.
Segíthet a lábakban fellépő, visszeres fájdalmak mérséklésében, alsóvégtagi keringési zavarok esetén valamint izomhúzódások és fagyási sérülések kezelésében is.
A kéregből nyert eszkulint UV-B fény elnyelő tulajdonsága miatt, napozó krémekben is gyakran használják.
A tradícionális gyógyászat a vadgesztenye levelekből és virágokból készült forrázatot belsőleg reuma kezelésére is használta, illetve főzet formájában külsőleg is alkalmazta ezen panaszok enyhítsére.

A vadgesztenye felhasználása

Számos krém készül vadgesztenye felhasználásával, de ilyen krémeket házilag is készíthetünk. A gyógynövények felhasználása – elkészítési technikák – részben ezt részletesen ismertetem.
A vadgesztenyéből készülhet tinktúra, ami aztán krémek alapanyagaként szolgál de készülhet belőle főzet vagy a növényi részek (levelek, virágok) szárítmányából akár forrázat is.
A leggyakrabban a vadgesztenye, barna héjtól lehámozott termését szokták gyógyászati célra használni. A meghámozott és felaprított termést alkoholba (minimum 70%) áztatva készülhet a vadgesztenye tinktúra, amit aztán krémekbe keverve javasolt leginkább használni.

Ellenjavallat

A vadgesztenye egyes hatóanyagai toxikus tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért nagyobb mennyiségben jelentősen megterhelhetik a májat. Ezen hatóanyagok a bőrön keresztül is felszívódhatnak, ezért terhes nőknek és májproblémákkal küzdőknek valamint gyermekeknek semmiképp nem ajánlott a vadgesztenye használata.

Ajánlott cikkek


Népszerű flavonoidok – csoda a növényekből