tőzegáfonya

TőzegáfonyaVaccinium oxycoccos, a hangafélék családjába tartozó, hazánkban védettnek számító növény. Az áfonyafélék több mint 300 fajt számláló népes tábora, az északi féltekén, a trópusoktól a sarkkörig megtalálható növények. Hazánkban a vörös és fekete áfonya fordul elő elsősorban. A tőzegáfonya csak kevés természetes élőhelyen tudott nálunk megtelepedni.
Az áfonyafélék, mint a vörös és sötét bogyós gyümölcsök általában, kiváló tárházai az ásványi anyagoknak és vitaminoknak, valamint a flavonoidoknak, antociánok is. A tőzegáfonya C-vitaminban gazdag, ezen kívül B-vitaminokat, K-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort és magnéziumot is nagyobb mennyiségben tartalmaz. Ezen kívül nátrium, vas, mangán, cink, béta karotin, pektinek, A és E vitamin is megtalálható benne.
A tőzegáfonyából készülhet ital, szirup, lekvár de szárított bogyóit teának is fel lehet használni.
A tőzegáfonya szárított őrleményét gyakran alkalmazzák étrend-kiegészítőkben és egyéb funkcionális élelmiszerekben is.

Mire jó a tőzegáfonya?

Magas C-vitamin tartalma, illetve a benne található vitaminok és ásványi anyagok, illetve antioxidánsok miatt kiváló szer lehet megelőzésre, a szervezet általános vitális tartalékainak feltöltésére. Ezért télen, a megfázásos időszakban érdemes használni leginkább. Gazdag vitamin és ásványi anyag tartalma valamint fenolos vegyületeinek köszönhetően, segíthet a hugyuti fertőzések megelőzésében és kezelésében, a szív és érrendszeri problémák ellen és az emésztés serkentésére is kiválóan alkalmas lehet.
A tőzegáfonya a nők körében kedvelt és ismert gyógynövény, a felfázás és menstruációs problémák kezelése esetén gyakran használják.

A tőzegáfonyáról azt tartják, hogy hatékony lehet a vesekő kialakulásának megelőzésére, kiváló értisztító, flavonoidjai segítik az erek falának regenerációját ezért szívbetegeknek és egyéb érproblémák esetén is érdemes kipróbálni.

Bár a tőzegáfonyának kiemelkedő hatásokat tulajdonítanak, de a hazánkban is termő és könnyebben elérhető vörös és fekete áfonya bogyók is kitűnő vitamin és ásványi anyag források és ezek a fajok is bőven tartalmaznak antioxidánsokat.
Az áfonya fogyasztása mindenképp ajánlott, lehetőleg nyersen (hőkezelés nélkül) fogyasszuk, hogy z értékes vitaminok is megmaradjanak benne. Gyümölcs salátákba, smoothiekba, turmixokba is kiváló növény az érett áfonyabogyó. Ha szárított formában használjuk, érdemes megőrölni és így leforrázva teaként a szárított gyümölcs porát is elfogyasztani.

Ajánlott cikkeink


D.A.S.H diéta – az USA-ban az első