szúrós gyöngyajak

Szúrós gyöngyajakLeonurus cardiaca az árvacsalán félék családjába tartozó gyógynövény, mely eredetileg Közép-Ázsiában őshonos de kiváló gyógyhatása miatt mára az egész világon elterjedt.
Gyógyászatilag hasznos része a növény virágos hajtása.

Hatóanyagai, a növény egy Leonurid nevű alkaloidot tartalmaz valamint keserűanyagokat, iridoid glikozidokat, diterpéneket, flavonoidokat (pl. rutin és kvercetin), cseranyagokat (tannin) és illóolajat.

A Leonurid egy enyhe értágító és simaizom lazító hatású alkaloid, mely hatásánál fogva görcsoldó és általános lazító hatású. Kísérletekben igazolták a depresszió ellenes hatását is. Ezért nyugtató és lazító szerként is alkalmazható. A népi gyógyászatban, szúrós gyöngyajakból készült teát adtak a szülés előtt álló nőknek, hogy a vajúdást megkönnyítsék. De szíverősítőnek és menstruációs fájdalmak enyhítésére is alkalmazták, valamint gyomorgörcsök és álmatlanság kezelésére is. Nyugtató és lazító hatása miatt a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésére és kezelésére is használják.
Prosztata bántalmak esetén is használható.

A modern gyógynövény terápia más növényekkel kombinálva, mint a levendula vagy a komló, citromfű vagy éppen a macskagyökér, nyugtató és altató hatású teakeverékekben használja.
Nyugtató, izomlazító és görcsoldó hatásai miatt előszeretettel használják szívidegesség, idegi alapú szívproblémák kezelésére, galagonyával, citromfűvel és fagyöngy hajtással kombinálva.

Ellenjavallat

A szúrós gyöngyajakkal szemben eddig ellenjavallat nem ismert, ha esetleg – használat alatt – egyedi túlérzékenység merül fel a növénnyel kapcsolatban, akkor kell kerülni az alkalmazását.

Hasonló hatású gyógynövények


Nyugtató és altató teakeverékek házilag