szőrös ökörfarkkóró

Szöszös ökörfarkkóróVerbascum phlomoides az ajakosvirágúak rendjébe és a görvélyfűfélék családjába tartozó növény. Egész Magyarországon előfordul, ritkás erdőségekben és homokos, köves talajon, tisztásokon nő. A növény két év alatt fejlődik ki teljesen, első évben csak tőlevelei jelennek meg, míg a második évben az 1-2 méteresre is megnövő erőteljes szárai is kialakulnak. Gyógynövényként nemesített változatait termesztik is.

A növény drogja a sárga virágai, melyet közvetlen a virágok kinyílása után, száraz időben délelőtt érdemes begyűjteni.
Hatóanyagai a növény nyálkaanyaga, szaponinok , szopogenin, keserűanyagok valamint a flavonoidok és a karotinoidok, heszperidin és a kumarin.

Az ökörfarkkóró az Európai Gyógyszerügynökség által hivatalosan is elismert gyógynövények közé tartozik. Elsősorban influenzás, meghűléses felső légúti fertőzések és megbetegedések kezelésére használják.
Kitűnő köhögés csillapító mert a nyálkaanyagai bevonják a gyulladt, irritált nyálkahártyát és ezzel csillapítják a köhögési inger. Szaponin vegyületeinek köszönhetően enyhe köptető hatással is rendelkezik.
Teája bélhurut és hasmenés esetén is hatásos lehet, izzasztó, vizelethajtó és összehúzó hatásai miatt.
Olajos kivonatát bőrproblémák és fagyási sérülések kezelésére is használják.
Lehűtött forrázata az aranyér kezelésénél is hatásos borogató szer.
A népi gyógyászatban fülgyulladás kezelésére is használják. A virágok forrázatának és főzetének enyhe antivirális hatása is ismert.
Az ökörfarkkóró tea – forrázat elkészítéséhez 2 g virágot kell 2,5 dl vízzel forrázni, majd 10-15 perc áztatás után szűrni és fogyasztani. Aranyér vagy bőrproblémák esetén külsőleg használva ettől erősebb főzet, forrázat is készíthető.

Orvosi tüdőfű – köptető, köhögéscsillapító