szennalevél

Szenna levélCassia acutifolia vagy C. alexandrina néven ismert növények levelei. Ezek a növények Észak-Afrikában őshonosak de már az ókorban is kereskedelmi cikknek számítottak.
Az ayurvéda és a görög-római orvosok is használták. A szennalevél a magyar gyógyszerkönyv hivatalos drogjegyzékében jelenleg is megtalálható. Gyógynövény és gyógyszer kereskedésekben megvásárolható.

Hatóanyagai, a levelek, legfontosabb vegyületei az antrakinon származékok. Homo és heterodiantron-glikozidokat, szennozid A, B, C és D-t, aloeemodint és reinglikozidokat, valamint nyálka, cser és keserűanyagokat, flavonoidokat is tartalmaznak.

A szennalevél hatásai

Az antrakinon származékokból a vastagbélben a bélbaktériumok segítségével farmakológiailag aktív aglikon szerkezetű vegyületek képződnek. Ezek a bélfal izgatásával fejtik ki a hatásukat, befolyásolják a bélfal összehúzódását, meggyorsítják a bélmozgást, csökkentik a víz visszaszívódását a belekből. Ezáltal nő a béltartalom térfogata, és erősödik a bélben a teltségérzés. Az antronok emellett a nyák termelődését is fokozzák.
Amennyiben székrekedés kezelésére szennalevelet használunk, úgy legegyszerűbb módszer a forrázat, melyet 2 g drog és 2,5 dl forróvíz segítségével készíthetünk el, 10 perc áztatással.
Ha erősebb hatású anyagot szeretnénk, akkor főzet is készülhet a szennából de tinktúra formájában is elkészíthető vagy megvásárolható. Mivel drasztikus és gyors hatású drog, ezért elővigyázatosan alkalmazzuk.

Ellenjavallat

Mivel ez a növény egy igen erős hashajtó, ezért csak óvatosan szabad alkalmazni és csak rövid ideig. Gyermekeknek, terhes és szoptatós anyáknak ezért nem ajánlott.

Ajánlott írásaink


Hidegen sajtolt olajok – szezámmag, kendermag és lenmagolaj