szegfűszeg

SzegfűszegSyzygium aromaticum, leginkább a trópusi Afrikában, Madagaszkáron és Zanzibár szigetén termesztik. Őshazája a Maluku szigeteken, Indonéziában van. Ez az egzotikus növény a Mirtuszfélék családjába tartozik, akár 20 méter magasra is megnő és igen vízigényes. A növény drogja az apró virágbimbói (még ki nem nyílt virágai) melyet az egész világon ismernek mint egzotikus fűszernövényt.

Hatóanyagai; A szegfűszeg virága illóolajat (eugenolt, eugenilacetátot), flavonoidokat és galluszsavat, cseranyagokat, nyálkát, gyantát is tartalmaz.

Gyógyászati hatásai

Az illóolaj antibakteriális és gyenge érzéstelenítő hatású. A szájüreg, gyomor és bélrendszer fertőtlenítésére alkalmazzák, de a szegfűszeg kiváló gyomorerősítő is. Rovarcsípések okozta viszketések enyhítésére is hasznos gyógynövény.

Felhasználása

A szegfűszeget ételek és italok ízesítésére is használhatjuk. 2-3 szárított virágot megőrölve, hozzáadhatjuk más teákhoz vagy forró italokhoz. A szárított szegfűszegből készülhet tinktúra de illóolaját gyógyszertári minőségben is be lehet szerezni, amely kiváló antibakteriális, fertőtlenítő hatású. Az illóolajat folyadékban feloldva fogfájás, száj és garat fertőzések és gyulladások esetén is használhatjuk. Fájdalom csillapító és hörgő lazító hatása is ismert.

TIPP: Körömgomba és lábgomba kezeléséré készíthetsz szegfűszeges olajos macerátumot. Egy evőkanál szegfűszeghez önts 1 dl olíva olajat egy sötét üvegben. 3-4 hétig tartsd az üveget sötét és hűvös helyen (nem hűtőben), naponta egy két alkalommal mozgasd meg párszor az üveget, hogy a szegfűszeg és az olaj jól keveredjen és az illóolaj jobban kioldódjon. 3-4 hét után szűrd le az olajat (műanyag szűrőn) és tárold sötét üvegben. Ezzel az olajjal a láb és körömgombát kend be, akár napi több alkalommal is, 4-5 nap után már látható lesz a hatása. Az egészséges körmökre is használhatod, megelőzésre és a köröm egészségének fenntartására. Ebben az esetben napi egy kezelés is elég. Ezt az olajat rovarcsípések kezelésére is használhatod.

Ellenjavallat

Nagy mennyiségben a szegfűszeg erős nyálkahártya irritációt okoz és allergiás reakciót is kiválthat.

Ajánlott cikkeink


A Hagyományos Kínai Orvoslás – terápiás módszerei