SzederRubus candicans és R. fruticosus

Hazánkban vadon termő növény. Levelét tavasztól őszig gyűjthetjük frissen és szárítva egyaránt fogyasztható. Szárítva egy évig is megőrzi a hatékonyságát.
Készíthetünk belőle teát (forrázatot) és gyümölcséből, mondjuk bodzával keverve gyógy lekvárt de akár befőttet is, viszont önmagában is fogyaszthatjuk. A gyümölcsnek is jó hatása van mind a gyomorra mind a tápcsatornára, sok flavonoid és vitamin is van bennne, de teának a levelet használjuk elsősorban.

A szederlevél hatása

Csökkenti a heves érzelmeket segít a lelki sérülések, sebek gyógyításában, befelé fordít, nyugtat.
Kiválóan alkalmas szájüregi sebek, vérzések gyógyítására. Szájsebek vagy mandula gyulladás esetén erősebb forrázatával érdemes öblögetni.
A gyomor erősítésére, hurutos megbetegedések kezelésére is alkalmas. Összehúzza a gyomrot, így étvágy csökkentésre is kitűnő.
Nyombélfekély, nyálkahártya felmaródás, sebek, nyálkahártya burjánzás (polip), vastagbél gyulladás kezelésére is nagyon jó gyógynövény. Beöntést is készíthetünk belőle.
Vastagbél fekély és krónikus vagy akár daganatos elfajulás esetén is nagyon javallott.
A béltartalom erjedését és a gombás megbetegedéseket csökkenti a belekben. Hurutos hasmenés esetén is ajánlott, edzi a bélfalat és szűnteti a szeleket.
A máj gyulladásos illetve elzsírosodásos állapotait is jól kezeli, csökkenti az epetermelést de hatásosabbá teszi a termelt epét. Hasnyálmirigy gyulladást is jól kezeli.
Tisztítja a nyirokrendszert, hatékony vértisztító, csökkenti a vércukor szintet és a koleszterin szintet egyaránt.
Vérzéscsökkentő hatásának köszönhetően, nagyon jól alkalmazható menstruációs problémák esetén, a hosszú vagy nehezen szűnő menstruáció ellen és a görcsök csillapítására. Intim öblítőként a hüvely gombás és folyásos megbetegedéseit is jól lehet vele kezelni.
Kiszáradás és kóros legyengülés esetén ne alkalmazzuk mert a belek kiszáradásához és további gyengüléshez vezethet.

Forrázat készítése: Általában víz de lehet tej, bor, olaj vagy már elkészített gyógy főzet is amelyet forrázatnak használunk.
A növényt nyers vagy szárított formában használhatjuk, 2,5–3 dl folyadékhoz 1 teáskanálnyit, 1 liter folyadékhoz egy evőkanálnyi növényt használjunk. A növényt edénybe helyezzük és a forró folyadékkal leöntjük 7-10 percig állni hagyjuk ezután leszűrjük és fogyaszthatjuk vagy használhatjuk lemosásra vagy öblítésre (öblítésnél lehet erősebb forrázatot is készíteni, dupla adag növényből). 10 percnél tovább nem szabad a növényt állni hagyni a forró vízben, előtte kell le szűrni vagy ha elfelejtjük, akkor inkább kidobni és újat készíteni.

Gyógynövények felhasználása 1. rész – gyűjtés, előkészítés, szárítás