szederlevél

SzederRubus candicans és R. fruticosus,  a rózsafélék családjába tartozóhazánkban vadon termő növény. Levelét tavasztól őszig gyűjthetjük frissen és szárítva egyaránt fogyasztható. Szárítva egy évig is megőrzi a hatékonyságát. Készíthetünk belőle teát – forrázatot,  és gyümölcséből, mondjuk bodzával keverve gyógylekvárt de akár befőttet is, viszont önmagában is fogyaszthatjuk. A gyümölcsnek is jó hatása van mind a gyomorra mind a tápcsatornára, mert sok flavonoid és C-vitamin is van benne, ezen kívül vasban és karotinokban is gazdag. Drogként a növény levelét használjuk.

A szeder levél hatóanyagai,  elsősorban a különböző csersavak. Ezen kívül C-vitamin, flavonoidok és ásványi anyagok, például vas is jelentősebb mennyiségben találhatók a levelekben.

A szederlevél hatása

A szederlevélből készült teát (forrázatot) elsősorban csersav tartalma miatt használjuk, a szederlevél csersav tartalma nem túl magas és kevés hidrolizálható csersavat tartalmaz, ezért belsőleg is fogyasztható csersav tartalmú drog. A csersav tartalmának köszönhetően összehúzó hatású, mely leginkább a tápcsatorna működésére hat. Ezért hurutos megbetegedéseknél, illetve a gyomor erősítésére és étvágy csökkentére is jól használható.
A hagyományos gyógyítók szerint, csökkenti a heves érzelmeket segít a lelki sérülések és a sebek gyógyításában is. Befelé fordít, nyugtat.

Főzete, kiválóan alkalmas szájüregi sebek, vérzések gyógyítására. Szájsebek vagy mandula gyulladás esetén erősebb forrázatával érdemes öblögetni.
Nyálkahártya felmaródás, sebek, nyálkahártya burjánzás (polip), vastagbél gyulladás kezelésére is nagyon jó gyógynövény lehet. Beöntés is készíthetünk belőle.
Csökkenti a béltartalom erjedését és a belek gombás megbetegedéseit is kezelhetjük vele. Hurutos hasmenés esetén is ajánlott, edzi a bélfalat és szűnteti a szeleket.
A népi gyógyítók szerint, a máj gyulladásos illetve elzsírosodásos állapotait is jól kezeli, csökkenti az epetermelést de hatásosabbá teszi a termelt epét.
A szederlevél csökkentheti a vércukor szintet és a koleszterin szintet egyaránt. Elsősorban az emésztésre és a felszívódásra gyakorolt hatásain keresztül.
Vérzéscsökkentő hatásának köszönhetően, nagyon jól alkalmazható menstruációs problémák esetén, a hosszú vagy nehezen szűnő menstruáció ellen és a görcsök csillapítására. Főzetével, intim öblítőként a hüvely gombás és folyásos megbetegedéseit is lehet kezelni.

Felhasználási javaslat

A növény drogját, nyers vagy szárított formában használhatjuk, 2,5–3 dl folyadékhoz 1 teáskanálnyit, 1 liter folyadékhoz egy evőkanálnyi növényt használjunk. A növényt edénybe helyezzük és a forró folyadékkal leöntjük 10 percig állni hagyjuk ezután leszűrjük és fogyaszthatjuk.
A csersav tartalmú drogokat viszont célszerűbb főzni, ilyenkor használhatjuk lemosásra vagy öblítésre (öblítésnél, öblögetésnél, lemosásnál lehet erősebb főzetet is készíteni, dupla adag növényből).

Ellenjavallat, a csersav tartalmú drogokat nem szabad pár hétnél hosszabb ideig használni. Súlyosabb fekélyek, vérző fekélyek esetén semmiképp ne használjuk, ezen kórképek azonnali orvosi beavatkozást igényelnek. Kiszáradás és kóros legyengülés esetén se alkalmazzuk mert a belek kiszáradásához és további gyengüléshez vezethet.

További hasonló hatású gyógynövények


Gyógynövények felhasználása – gyűjtés, előkészítés, szárítás