szárcsagyökér

Szárcsagyökérsmilax officinalis, egy Közép és Dél-Amerikában, valamint Ázsiában honos, trópusi éghajlatot kedvelő kúszó növény, mely akár 30 méter magasra is megnő. A smilaxoknak, mely a Szárcsafűfélék családjába tartozik jelenleg több mint 300 faja ismert. Az őslakos indiánok különböző nemi betegségek kezelésére használták.
Az USA ban az 1820 as évektől, 100 évig a szifilisz kezelésében, gyógyszerészetileg elfogadott anyagnak számított.

Hatóanyagai, különböző triterpének, 1-3% ban szaponin smilagenin-glikozidok (szarszaparillozid, parillin, szarszapogenin, szmilagenin, dioszgenin) fitoszterolok, keményítő, csípős anyagok, gyanta és 0,03% illóolaj.

Gyógyászati hatásai

A szárcsagyökeret napjainkban leginkább bőrbetegségek kezelésére használják. Hatásos lehet ekcéma, psoriasis, pyoderma, dermatitis kezelésében is. Használják még köszvény és krónikus reuma kezelésére, húgyúti homok- és kőképződés gátlására és Ázsia elmaradottabb területein a lepra kezelésére is. Vizelethajtó hatása miatt, magas vérnyomás kezelésénél is alkalmazzák. Ezt a növényt a homeopathia is használja különböző készítmények formájában. A népgyógyászat a nemi funkciók javításában és nőgyógyászati betegségeknél is hasznosnak tartja a szárcsagyökeret.

Felhasználása

Ahogy már a nevéből is kiderül a növény legfőbb drogja a gyökérzete. Bár a leveleket és virágokat, esetenként a növény szárát, illetve kérgét is használták de mára már kiderült, hogy hatóanyag összetétel és mennyiség szempontjából a növény gyökérzete a leghasznosabb.
A szárított szárcsagyökerekből aprítva főzetet vagy teát (forrázatot) is készíthetünk.
Mivel azonban gyökérről van szó, leginkább a főzetként való használata hasznos.
Az aprított gyökérrészeket, 10-25 percig, nagyon alacsony lángon, forrás közeli állapotban érdemes elkészíteni. Majd melegen vagy hűtve fogyasztani. A főzet egy kellemes vaníliás aromájú, édes ízű és aranysárga színű ital, melyet belsőleg és külsőleg is használhatunk.
A belsőleg való használathoz inkább 10-15 a külsőleg való használathoz, lemosáshoz 20-25 percig érdemes a főzetet készíteni..

Ellenjavallatok

A szárcsagyökér vízhajtó tulajdonságai miatt okozhat elektrolit vesztést és ezzel kálium szint csökkenést. Így szívbetegek mindenképp csak orvosi felügyelet mellett használják. Fogyasztása nagyobb mennyiségben égő, szúró érzést okozhat szájban, torokban, nyelőcsőben és esetleg gyomor és bél irritációt is kiválthat.

Ajánlott írásaink


Nyugtató és altató teakeverékek házilag