szantál olaj

Szantálfa – Santalum album, mely hivatalosan a Fehér szantálfa vagy Indiai szantálfa néven ismert fafajta.
A szantálfa a Szantálfélék családjának névadó növénye, mely 6-10 méteresre növő, élősködő növény, elsősorban Ázsiában, Afrikában és Ausztráliában őshonos. Az európai szantálfajok leginkább Ázsiából kerültek be a kontinensre. A szantálfának jellegzetes illóolaj tartalma van, a fiatalabb fákban 1% alatti de az 25-30 éves egyedekben az illóolaj tartalom már elérheti a 4% ot is.

Hatóanyagai; illóolaj, melynek legjelentősebb összetevői az α-santalol (45%), a β-santalol (21 %), a β-sinensal (9%) és az epi-β-santalol (3%).

Gyógyászati hatásai

A szantál olaj használata több ezer éves múltra tekint, az ayurvedikus orvoslás és a HKO is előszeretettel használja ezt az illóolajat.
A szantálfa illóolaja, fertőtlenítő, gyulladás csökkentő, lázcsillapító, nyugtató és lazító hatású. Kiemelkedően jó hatású a nyirokrendszerre, a húgyúti problémákra, a légzőszervi betegségek esetén, és az idegrendszerre valamint minden bőrtípusra és számos bőrprobléma esetén.
Régebben antibiotikumként is használták, parazita, baktérium és gombaellenes hatásai miatt.

Felhasználása

A szantál olaj felhasználása igen sokrétű. Ez a kiváló aromájú, nyugtató hatású illóolaj kedvelt összetevője különböző kozmetikumoknak és jellegzetes illata miatt spirituális szertartásokhoz is gyakran használják.
Ahogyan a legtöbb illóolaj esetében, a szantálfa illóolaját sem szabad közvetlenül a bőrre helyezni, csak hígítva vagy valamilyen olaj, kenőcs összetevőjeként, mert nagy töménysége miatt könnyen okozhat felmaródást, bőrpírt.
A szantálolaj belsőleg való használatánál ez különösképen igaz, bár a nyugati kultúránkban a belsőleg való használatot nem igen alkalmazzák.

A szantálfa illat a füstülők királynőjeként ismert a spirituális, védikus, buddhista hagyományokban.
A szantálfa illóolajat tartalmazó pasztát a hindu kultúrában a harmadik szem megnyitására és a meditációs állapot elősegítésére használják, a homlokra kenve.

A hindu hagyományban a halottak balzsamozásához is használták, mert úgy tartották, erőt ad a léleknek a halálát követő újjászületéskor. A kínaiak temetési növényként használták, illetve akárcsak a hindu hagyomány, a halottak bebalzsamozására. Buddhista szentélyekben éppúgy égetik, mint a tömjént, aromája a tiszta erkölcsi magatartást szimbolizálja.

A szantálolaj érzelmileg kiegyensúlyozó és csillapító, oldja a haragot, a frusztrációt, a zaklatottságot. Ha megérezzük meleg, nyugtató illatát, a háborgó gondolatok hűs patak vizében úsznak tova, és a lélek békéje megérkezik. A szantál kiválóan harmonizál a citrom, a rózsafa, a bergamott és a rózsa illatával, de akár önmagában is használható jojobaolajjal keverve.

Ajánlott írásaink


Pszichoaktív drogok – nyugtatók és deiliriánsok