sóskaborbolya

SóskaborbolyaBerberis vulgaris, melyet egyszerűen sóskafának is neveznek, a Borbolyafélék családjába tartozó növény. Ez a cserjeféle egész Európában, Észak-Afrikában, Nyugat-Ázsiában és Észak-Amerikában is megtalálható. Gyakran sövény kerítésnek használják de akár 4-5 méteres fává is nőhet.
A sóskaborbolya termései vitaminokban és szerves savakban gazdagok ezért különböző szószokhoz, mustárhoz, lekvárba és egyéb módon is felhasználják. A növény levelei és gyökereinek kérge pedig gyógyászati szempontból is használatos.

Hatóanyagai

A termései, szerves savakat, cukrot, pektint és C-vitamint is tartalmaz.
A levelek és a gyökér kéreg különböző alkaloidokat (berberin, berbamin) valamint cseranyagokat, gyantát és viaszt tartalmaz.

Gyógyászati hatásai

A sóskaborbolya leveleiből és kéreg kivonatából készült tea elsősorban emésztési panaszok kezelésére használatos. Májpanaszok, csökkent epetermelés, étvágytalanság, epeműködés zavarai miatti székrekedés és szívpanaszok esetén is használják. Az érett terméseket használják étvágy fokozónak, hányinger csökkentésére és várandós kismamáknál az émelygések (hányinger) csökkentésére.

Felhasználása

A sóskaborbolya kivonatokat vagy szárított növényi részeket, alkaloid tartalma miatt csak orvosi felügyelet mellett tanácsos alkalmazni. A bogyókat viszont különösebb veszély nélkül fogyaszthatjuk.
Mint a csipkebogyónál vagy a kökénynél, a sóskaborbolya esetén is meg szokták várni, míg az első fagyok „megcsípik” a bogyókat, így azok kevésbé lesznek savanyúak.
A borbolya bogyókból készülhet lekvár, ízesíthetünk vele mustárt vagy szószokat, de szörp vagy ecet is készíthető belőle.

Borbolyaszörp. A csipkebogyó szörphöz hasonlóan lehet elkészíteni. Az első fagyok után gyűjtött terméseket leszemezzük, szétnyomjuk, kevés vízben felfőzzük, folyamatos kevergetés közben. Ezután szitán áttörjük. 1/2 kg szörpre 1 kg cukrot számítva ismét felfőzzük, habját elfőzzük, kihűlése után palackokba töltjük, gondosan lezárjuk.
Borbolyaecet. A bogyókat megtörjük, a pépet fazékba öntjük és azonos mennyiségű forró vízzel felöntjük. Meleg helyen 6-8 napig érni hagyjuk, majd kendőn átszűrve egy másik nagy fazékba öntjük. 2 dkg élesztőt és egy szelet kenyeret teszünk hozzá. Lefedve ismét meleg helyre állítjuk, esetleg még egy dunyhával letakarjuk. 4 hetes érlelés után üvegekbe fejtjük

Ajánlott cikkeink


Méregtelenítés – táplálkozás a méregtelenítés alatt