rozmaring

RozmaringRosmarinus officinalis, az ajakosvirágúak családjába tartozó fűszer és gyógynövény. Ez a növény Dél-Európában őshonos de mára már az egész világon elterjedt és termesztett növénynek számít.
A rozmaring már az ókor óta ismeretes gyógynövénynek számít, a görögök, rómaiak is használták és a kolostorokban is előszeretettel termesztették.
A rozmaring egy örökzöld félcserje, ami akár több méter magas bokorrá is megnő.
Gyógyászati szempontból elsősorban a leveleket és zöld hajtásokat használjuk de az egész növény illatos és bővelkedik hatóanyagokban.

Hatóanyagai, elsősorban a rendkívül aromás illóolaja de szaponin és cseranyagokat is tartalmaz, ezen kívül flavonoidokat is tartalmaz. A rozmaring bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban is.
B1, B2, B3, B5, B6 vitamin, C-vitamin, Kalcium, vas, foszfor, magnézium, kálium, cink.

Gyógyászati hatásai

A rozmaringot a tradícionális gyógyítók elsősorban relaxáló hatása miatt, izom és ízületi fájdalmak, reumás megbetegedések kezelésére használták. Általában fürdővízhez keverve vagy krémek, olajok alapanyagaként. Az illóolaja relaxáló hatású, a bőr megnyugtatására és fiatalítására is használták. Ezen kívül alkalmazták még emésztési problémák és bélfertőzések kezelésére is. Ezért nem csak gyógynövényként de fűszernövényként is nagyon kellemes és hasznos. Húsok, mártások, saláták ízesítéséhez is kiváló.
A rozmaringról azt tartották, hogy segíti a szellemi és testi frissesség fenntartását, elűzi a rossz gondolatokat, véd a baktériumok és egyéb mikróbák ellen is. Javítja a keringést, elűzi illetve megszűntetheti a fejfájást és izomgörcsöket.
A napjainkban leginkább kozmetikai termékekben, sampon, tusfürdő, habfürdő, szappan és egyéb gyógyhatású krémekben használják. A kellemes és sajátos illata mellett, javíthatja a bőr vérellátását és a keringést a hajszálerekben, illetve csökkentheti az oxidatív stressz káros hatásait.
Természetesen csak a természetes illóolaj alapú készítményeket érdemes használni, mert a mesterséges aromákkal illatosított termékeknek csak marketing ereje van mintsem bármi komolyabb hatása.

Hasonló hatású gyógynövények

 

Gyulladás csökkentés, táplálkozással és gyógynövényekkel