rozmaring

RozmaringRosmarinus officinalis, az ajakosvirágúak családjába tartozó fűszer és gyógynövény. Ez a növény Dél-Európában őshonos de mára már az egész világon elterjedt és termesztett növénynek számít.
A rozmaring már az ókor óta ismeretes gyógynövénynek számít, a görögök, rómaiak is használták és a kolostorokban is előszeretettel termesztették.
A rozmaring egy örökzöld félcserje, ami akár több méter magas bokorrá is megnő.
Gyógyászati szempontból elsősorban a leveleket és zöld hajtásokat használjuk de az egész növény illatos és bővelkedik hatóanyagokban.

Hatóanyagai, elsősorban a rendkívül aromás illóolaja de szaponin és cseranyagokat is tartalmaz, ezen kívül flavonoidokat is tartalmaz. A rozmaring bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban is.
B1, B2, B3, B5, B6 vitamin, C-vitamin, Kalcium, vas, foszfor, magnézium, kálium, cink.

Gyógyászati hatásai

A rozmaringot a tradícionális gyógyítók elsősorban relaxáló hatása miatt, izom és ízületi fájdalmak, reumás megbetegedések kezelésére használták. Általában fürdővízhez keverve vagy krémek, olajok alapanyagaként. Az illóolaja relaxáló hatású, a bőr megnyugtatására és fiatalítására is használták. Ezen kívül alkalmazták még emésztési problémák és bélfertőzések kezelésére is. Ezért nem csak gyógynövényként de fűszernövényként is nagyon kellemes és hasznos. Húsok, mártások, saláták ízesítéséhez is kiváló.
A rozmaringról azt tartották, hogy segíti a szellemi és testi frissesség fenntartását, elűzi a rossz gondolatokat, véd a baktériumok és egyéb mikróbák ellen is. Javítja a keringést, elűzi illetve megszűntetheti a fejfájást és izomgörcsöket.
A napjainkban leginkább kozmetikai termékekben, sampon, tusfürdő, habfürdő, szappan és egyéb gyógyhatású krémekben használják. A kellemes és sajátos illata mellett, javíthatja a bőr vérellátását és a keringést a hajszálerekben, illetve csökkentheti az oxidatív stressz káros hatásait.
Természetesen csak a természetes illóolaj alapú készítményeket érdemes használni, mert a mesterséges aromákkal illatosított termékeknek csak marketing ereje van mintsem bármi komolyabb hatása.

Felhasználása

A rozmaringot többféleképpen is lehet használni, gyógyászati célokra. Készülhet belőle tea, ami bélfertőzésekre, torokfájásra és emésztési problémákra is kiváló lehet. A rozmaring teát picit eltérően készítjük a többi teától. 3-4 dl forrásba lévő vízhez, 1 teáskanál rozmaringlevelet adunk és ezt gyöngyöző vízben, fedő nélkül 2-3 percig főzzük, majd levesszük a tűzről és 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrve fogyasztható. Napi 3 csészénél több tea fogyasztása nem ajánlott.
Rozmaringból főzet is készülhet, ezt fürdővízhez adva vagy lehűtve a bőr lemosására lehet használni. A főzetnél ugyanúgy kell eljárni mint a tea készítésnél, de a gyöngyöző vízbe 10 percig és fedő alatt főzzük, majd 10 percig fedő alatt áztassuk a rozmaringleveleket, majd leszűrjük. A rozmaring főzetet később krémek készítéséhez is fel lehet használni, kiváló alkotója lehet bőrfertőtlenítő és sebgyógyító krémeknek.
A rozmaring olaj, inhaláló főzetbe cseppentve vagy párologtatóba, kiváló nyugtató, levegő fertőtlenítő és migrénes fejfájás esetén a fejfájást is csillapíthatja.

Ellenjavallat

Terhes és szoptatós édesanyáknak nem javvallott a használata, illetve krónikus betegségben szenvedők, gyomorfekélyesek és legyengült szervezetű emberek csak orvosi jóváhagyás mellett fogyasszák belsőleg.

Ajánlott tartalmak:

 

Gyulladás csökkentés, táplálkozással és gyógynövényekkel