roobios

RooibosAspalathus linearis, magyar nevén vörös fokföldirekettye, Afrikában honos cserjeféle, melyet az afrikai nyelvjárások legtöbbször, vörös bokornak neveznek. A roobios cserje meleg és vízigényes növény, ezért csak a számára megfelelő éghajlaton él meg. Kizárólag Dél-Afrikában őshonos.
A roobios cserje friss hajtásait használják gyógyászati célra, melyet kézzel gyűjtenek, összezúznak majd a napon kiszárítanak. A levelek mellett a fás részeket és a kérgét is használják, elsősorban tea készítésre vagy italok színezőanyagaként.
A növény feldolgozása alatt fermentációs eljárásokat használnak, azaz az összezúzott növényi részeket megnedvesítik és így  mikroorganizmusok és enzimek által kiválasztott anyagcseretermékek keletkeznek a feldolgozás folyamán.

Hatóanyagai elsősorban a bioflavonoidok és polifenolok. A flavonoidok népes családjából ez a növény, más növényekben ritkán előforduló aspalathint, nothofagint, orientint, isoorientint is tartalmaz, melyek jelentős hatást eredményeznek a növényből készült készítményeknek.
Egy csésze roobios teában (egy teáskanál roobios és 2,5 dl víz) nagyjából 300 milligramm fehérje található ezen kívűl illóolaj, réz, fluorid, mangán, valamint kalcium, vas, kálium, magnézium, nátrium, foszfát, cink és C-vitamin is .
A roobiosból készült tea, forrázat egy kellemes ízű édeskés ital, mely koffein származékokat nem tartalmaz. A roobios feldolgozása során az (ipari) fermentálás enzimatikus reakcióinak hatására sajnos az értékes hatóanyagok egy része elvész, ezért az import roobios szárítmányokban már nem ugyanaz a hatóanyag tartalom, mint az afrikai, helyben készített teában, melyet évszázadok óta használnak a termőhelyek környékén, elsősorban a Khoi khoi törzs tagjai.
Viszont ásványi anyag és flavonoid tartalma miatt mindenképp elmondható, hogy gyulladáscsökkentő hatású és jótékonyan hat a szervezet koleszterin egyensúlyára is. Valamelyest immunmoduláns hatással is rendelkezik de az import tea szárítmányból készült forrázat esetében ez a hatás sem túl jelentős.

A roobiosból készült kivonatok esetében a fenti hatások jóval erősebbek lehetnek, ahogyan a vércukor szint szabályozása azaz az inzulin kiválasztás is, de ezt teával nem lehet jelentősen befolyásolni.
Az roobios tea antioxidáns hatása is jelentéktelenebb a feldolgozási eljárás következtében, mint a friss növények esetén vagy a kivonatoknál.
Ezért a nálunk kapható roobios szárítmányok inkább kellemes összetevői lehetnek egy frissítő teának, mint sem komoly gyógyító hatású alapanyag de más növényekkel, szárítmányokkal kombinálva mindenképp kellemes és hasznos összetevőnek számít.

Ajánlott írásaink


Yohimbe – vágyfokozó és zsírégető