aranygyökér

Aranygyökér – Rhodiola rosea vagy más néven rózsagyökér, népies nevén illatos varjúháj.
Ez az adoptogén gyógynövény, kelet Szibériában őshonos, de Európában is megtalálható, elsősorban 3000 m fölötti tengerszinti magasság fölött. A skandináv országokban, Izlandon, Kanadában, Alaszkában, az Altáj hegységben, Kína északi és délnyugati részén valamint Oroszországban is megtalálható.
A növény húsos levelei zöldek, levélcsúcsai pirosak és apró fürtös virágai vannak. Nem túl víz igényes.
Az ősi ázsiai népeknél a népi gyógyítás egyik csodaszerének tekintették. Azt tartották róla, hogy aki napi rendszerességgel fogyasztja a belőle készült teát, az 100 évig fog élni.
A volt Szovjetunióban, a hatvanas években Vlagyivosztokban létrehoztak egy kutatóintézetet (Institute of Biologically Active Substances néven), ahol számos kutató csoport vizsgálta a rózsagyökér hatóanyagtartalmát és hatását.
A szovjet olimpikonokat, sztár sportolókat és párvezetőket rendszeresen kezelték rhodiola kivonattal vagy a növényből készült teákkal.

Az orosz kutatások kapcsán a növény más kutatók figyelmét is felkeltette és mára már a világ számos országában folytak kutatások a rhodiola rosea hatásaival kapcsolatban.
A rhodiola rosea adoptogén hatású növény, ezért elsősorban a környezethez való alkalmazkodást, a stressz csökkentését és a teljesítmény fokozását segíti elő.
Nagyon hatékony fáradság, rossz hangulat vagy magaslati betegségek esetén.
Az adaptogén hatásról itt olvashatsz bővebben, de a lényege, hogy minden körülmények között a szervezet normális működésének helyreállítását segíti elő minden adoptogén gyógynövény, melyek közül a Rhodiola rosea kiemelkedően hatásosnak számít.
Az adoptogén növények úgy hatnak, hogy amennyiben a szervezet alulműködik, úgy serkentik annak működését, amennyiben túlműködik úgy nyugtatják és amennyiben normál állapotban van, úgy nem fejtenek ki hatást a szervezetünkre.
Ilyen precíz hatású szert a tudománynak még a mai napig nem sikerült mesterségesen előállítani, és a földön élő növények közül, eddig csupán 22 növényre tudtak ilyen hatást felfedezni az eddigi kutatások.

Az aranygyökeret hazánkban nem lehet természetes körülmények között megtalálni, bár Finnországban éppen egy magyar tudós nevéhez fűződik a növény termesztése, de ez idáig itthon csak külföldről származó gyógynövény szárítmány vagy őrlemény esetlegkivonat formájában lehet hozzájutni.
Táplálék kiegészítő szerekbe is előszeretettel alkalmazzák. Adaptogén jellege miatt csak indokolt esetben érdemes fogyasztani.
A fogyasztási formája a kiszereléstől függ. A filteres készítményeknél nem árt szem előtt tartani, hogy a legtöbb teafilter papírhoz klórt használnak fehérítőként.

Ajánlott cikkeink


Álomfejtés – archetipusok és jelentéseik