porcikafű

PorcikafűHerniaria glabra, a szegfűfélék családjába tartozó növény, amely Észak-Amerikában és Európában honos. Európa mérsékelt égövi részéről származik, de megtalálható Észak-Afrika és Nyugat-Ázsia mérsékelt égövi részén is jellemzően a törmelékes talajokat kedveli.
Gyógyászati szempontból a növény, földön elterülő világoszöld, tojás alakú levelei és hajtása használatos.

Hatóanyagai: Legjelentősebb hatóanyaga a herniarin, ezen kívül tartalmaz triterpén-szaponinokat, flavoidokat valamint, oxi-kumarinokat és némi cserzőanyagot is.

Gyógyászati hatásai

A porcikafüvet leginkább vesegyulladás, hólyaghurut, a húgyútak fertőtlenítésére és vizelethajtásra használják, leginkább forrázatként. De köszvényes, reumás betegségeknél is hasznos gyógynövény.
A népi orvoslás szerint, segíti az ízületi porcképződést és a porcok regenerálódását valamint az izomsérülések regenerációját, ezért sérveknél és izomszakadásoknál is előszeretettel használták.

Felhasználása

Ha csak fokozott vizelethajtásra kívánjuk használni (vízkór esetén pl.) a forrázathoz miután kihűlt adhatunk a kevés alkoholt (a szárítmánnyal megegyező mennyiséget, 1 ek drog, 1ek alkohol 2,5 dl víz) melyet aztán szűrés nélkül állni kell hagyni fél napot, aztán szűrni és fogyasztani. Ilyenkor lehet dupla vagy tripla mennyiséget is készíteni, mondjuk este és reggeltől fogyasztható a tea, egész nap napi legfeljebb 3 bögrényi, egyenlő részre osztva.
Homeopátiás szerekben is előszeretettel használják, elsősorban vesekő kezelésénél.

Ellenjavallat

Heveny (akut) vesegyulladás és epekő esetén nem szabad használni. Várandós és szoptatós anyáknak szintén nem ajánlott.

Hasonló hatású gyógynövények


Felfázás, hólyaghurut és vesekő kezelése gyógynövényekkel