pemetefű

Orvosi pemetefűMarrubium vulgare, az árvacsalán félék családjába tartozó gyógynövény. Ez az évelő növény A Földközi-tenger medencéjében őshonos, de a hűvös éghajlathoz is alkalmazkodott, így nálunk is megtalálható. A növény gyógyászati szempontból hasznos része – drogja) a felső virágos hajtások, melyeket a virágzás elején, május-június folyamán érdemes gyűjteni.

Hatóanyagai; különböző diterpén keserűanyagok, marubin, flavonoidok és illóolajat is tartalmaz.

Gyógyászati hatásai

A pemetefű, keserű anyagainak köszönhetően emésztést serkentő, epehajtó, a máj működését serkentő és nyákoldó hatásokkal is rendelkezik.
Ezért elsősorban légzőszervi megbetegedéseknél, az izgatott és kiszáradt nyálkahártya kezelésére, köhögés csillapításra és nyelési nehézségek kezelésre használják.
Ezen kívül emésztés serkentésre, felfúvódás kezelésére és étvágy javítónak is alkalmazzák.
Külsőleg hasznos lehet bőrkiütések ellen és sebgyógyítás elősegítésére is.

Felhasználása

A pemetefüvet különböző cukrok, és szirupok ízesítésére előszeretettel használják, melyekkel emésztés és étvágyfokozást vagy száraz nyálkahártya tüneteinek kezelését lehet elérni.
A pemetfűből készült tea, a forrázat készítés általános szabályai szerint, 1-2 tk drog és 2,5 – 3dl forró víz felhasználásával készül, 10-15 perces áztatással.

Ellenjavallat

Terhes és szoptatós anyukáknak nem ajánlott az alkalmazása, továbbá gyomor és nyombél fekély esetén sem ajánlott.

Ajánlott írásaink


CBD olaj – egy csodaszer amit nálunk “még” üldöznek