pasztortaska

PásztortáskaCapsella bursa-pastoris, a káposztafélék családjába tartozó gyógynövény. A pásztortáska szinte bárhol megterem mint gyomnövény, de kiváló gyógynövény is egyben, természetesen csak akkor, ha tiszta, nem szennyezett területről gyűjtjük be.  Kínában étkezési céllal is termesztik, mivel a gyökere és levelei, termései is ehetőek. A pásztortáskát még számos névvel is illetik, mint paptarsoly, szűkésfű, kanálfű vagy épp békatarsoly. A növény gyógyászati szempontból hasznos része a virágos szár és a levelek, termések.

Hatóanyagai: A pásztortáska egy ismeretlen szerkezetű peptidet, úgynevezett Sepherint (I.- II.) tartalmaz valamint glukozinolátokat, flavonoidokat, káliumot és kalciumsókat, biogénaminokat (kolin, acetilkolin), tiramint, betaint, hisztamint, szaponint, cserzőanyagokat, gyantát, kénes anyagokat, ásványi sókat, zsíros olajat, B1-, B2-, B3-, C-vitamint.

Gyógyászati hatásai

Elsősorban vérzéscsillapító hatása miatt használják, ezért méhvérzés, gyomor és bélfekély esetén alkalmazzák belsőleg.
Orrvérzés esetén pásztortáska forrázatba (hidegen) mártott tampon az orrba helyezve hatékonyan szűnteti meg a vérzést. Sebgyógyító kenőcsökben is szívesen alkalmazzák.
Öblögetőként szájsérülések, fogínyvérzés és torok és szájfertőtlenítésre is alkalmas.
A Sepherinről kutatásokban igazolták, az antibakteriális és gombaellenes hatást mellyel érhetővé válik, hogy a pásztortáska fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és ezen tulajdonságain keresztül számos betegségre és tünetre is alkalmazható gyógynövény.
Hatékony húgyúti fertőzések, vastagbél gyulladás, hurutos megbetegedések kezelésére de a prosztata gyulladás tüneteit is enyhíti.
Kutatások folynak a pásztortáska hatóanyagaival kapcsolatban a vérnyomás normalizálása terén is.
Úgy tartják több népi orvoslás szerint is, hogy a pásztortáskából készült forrázat fogyasztásával a magas vérnyomás csökkenthető, az alacsony viszont emelhető így ennek a növénynek lehetnek adaptogén tulajdonságai is.

Felhasználása

A pásztortáskából készülhet forrázat de alkoholos tinktúra is, illetve krémek összetevői közt is alkalmazzák.
A népi orvoslás szerint az idegrendszerre nyugtató, hatással bír ezért nyugtató teakeverékek összetevőjeként is használják.
Tinktúráját bedörzsölve vagy krémekbe keverve izomfájdalmak, izomsorvadás, ízületi fájdalom esetén is alkalmazzák.

Ellenjavallat

Vérzéscsillapító hatásmechanizmusát pontosan nem ismerik még, ezért állapotos nők és szívbetegek számára nem ajánlott az alkalmazása.

Ajánlott cikkek


CBD olaj – egy csodaszer amit nálunk “még” üldöznek