parlagfu

ParlagfűAmbrosia artemisiifolia et trifida, az őszirózsafélék családjába tartozó gyomnövény, amellyel kapcsolatban számos vita folyik napjainkban is.
Ez a növény elhanyagolt földeken, utak vagy árkok mentén, feltört földterületeken jelenik meg. Általában a terület feltörését követően. Amennyiben viszont érintetlenül hagyják a növényzetet, a parlagfű 4-5 éven belül eltűnik róla és átadja helyét a többi növénynek.

Hatóanyagai, szeszkviterpének, flavonoidok, kumarinok, polifenolok, endopeptidázok, tiarubrin, növényi savak és illóolaj-komponensek, ásványi anyagok valamint vitaminok.
Fontos azonban elmondani, hogy ezek a növényi anyagok nagyon sok növényben megtalálhatók, tehát a parlagfű esetleges gyógyhatásait, más kevésbé megosztó növénnyel is elérhetjük.

A parlagfű allergia

A parlagfű allergiát a növény speciális fehérjéi okozzák, melyek a pollenek felszínéhez tapadva jutnak az emberi szervezetbe. Ezen fehérjék szerepe az, hogy felnyissák az apró magokat, hogy azok tartalma a szaporodás során felszínre kerüljön és a hím és nőivarú virágok magvai érintkezhessenek egymással.
Ezek a fehérjék ingerelhetik az érzékenyebb emberek immunrendszerét is.
Az apró pollenek tüskés buzogányhoz hasonlítanak, melyek a garat, szem és orr nyálkahártyájára jutva megtapadnak és megsértik azt, így a pollenen lévő fehérjék azonnal a véráramba juthatnak.
Érdekes tény az is, hogy ezeket az apró tüskés magokat normál esetben egy kocsonyás burok fedi, de ez a kocsonyás burok a szennyezett levegő miatt (elsősorban a városokban) tönkre megy, feloldódik.
Ez az oka annak, hogy a városi környezetben élő és pollenjeit elszóró parlagfű sokkal erősebb allergiás reakciót okoz.

A parlegfű allergia tehát két alapvető tényen alapul.

  1. Csak az érzékenyebb immunrendszerrel, rendelkezőket érinti, illetve azokat az embereket akik a parlagfű virágzás idején valamilyen egyéb (elsősorban a nyálkahártyájukat érintő) betegséggel, fertőzéssel küzdenek.
  2. Az épp, kocsonyás burkot tartalmazó pollenek, épp nyálkahártyára kerülve nem okoznak allergiás reakciót.

A parlagfű gyógyhatása

Az ókori mitológiában ambrózia néven emlegetik, mint az istenek kedvenc nektárja, az örök élet és szellemi emelkedettség fenntartásához szükséges ital. Közeli rokona a fekete ürömnek, ami a HKO egyik legfontosabb gyógynövénye. A népi gyógyászat nálunk is ismerte és használta a parlagfüvet, de pár évvel ezelőtt a hatóságok teljesen betiltották a használatát és elsőszámúan irtandó gyomnövénynek minősítették.
A parlagfűnek a szárát és leveleit használták drogként, elvileg bármikor gyűjthető, de a még nem virágzó növények leveleiben több a hatóanyag.
Frissen azonnal fogyasztható, de készülhet belőle forrázat (teát) akár a friss, akár a száraz növényből.
A begyűjtött növényből készítettek kenőcsöt is, sebek fertőtlenítéséhez, szárítmányából teát, vagy alkoholos kivonatot, borban vagy pálinkában áztatva.

Általános hatásaia felelehető irodalom szerint

Vértisztító, hurut és nyálkacsökkentő, lázcsillapító, sebfertőtlenítő, gyulladás csökkentő, immunrendszer erősítő, méregtelenítő, nyirok rendszert tisztító, burjánzó szövetek, daganatok gyógyítására is használják.
Javítja a közérzetet, erősít, energizál. Fertőtlenít, emésztést fokoz, étvágyat csökkent. Gyomorra nyugtató hatással van, túlsúly csökkentésre is alkalmas. Féreg és gombaellenes hatású, például a candida gomba ellen is hatásos. Idegnyugtató és ideg erősítő, jótékonyan hat az asztmára és az allergiára.
Szárított, őrölt finom porát, sikeresen használják, orrmandula nagyobbodás és orrpolip kezelésére.
Torokfájás esetén, forrázatával napi több gargalizálás gyors javulást eredményez.
Gyomorrontás, gyomorfertőzés esetén rendkívül hatékony szer lehet. Jól kezeli az emésztőrendszer, a belek egyéb betegségeit, mint a puffadás, fertőzések, gombák.
Béldaganatok kezelésénél is hatásos szer lehet, más növényekkel kombinálva.
A parlagfűről elmondható, hogy hatásait mellékhatások nélkül fejti ki, általános erősítő hatású, teljesítményfokozó és máj, vese tisztítására is kiválóan alkalmas.

Fontos tudnivaló a parlagfűről

Amit viszont fontos tudni még a parlagfűről, hogy ez a növény tiltó listán szerepel. Nem csak a növény fogyasztását és terjesztését de vadon terjedését is üldözik a hatóságok.
A parlagfű Amerikából került Európába, és mivel nincs természetes ellensége ezen a területen, valamint nagyon jól alkalmazkodik a környezetéhez, így rendkívüli módon elterjedt az elmúlt 200 évben. Európában egyébként Magyarország és Dél Franciaország számít a parlagfű szempontjából a “legfertőzöttebbnek”.
2017 től ez a növény, gyógynövényként és bármiféle élelmiszer kiegészítőként való forgalmazása is tilos.
Tilos továbbá bármilyen szakembernek gyógyítás, megelőzés vagy bármilyen egészséggel kapcsolatos tevékenység során, humán fogyasztásra ajánlani ezt a növényt.

Gyógyhatásával kapcsolatban rengeteg érv és ellenérv hallható, de a modern fitoterápia (gyógynövényes gyógyítás) jelenleg nem használja ezt a növényt, elsősorban a tiltás miatt de a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok hiánya miatt sem.
Az megérthető, hogy egy olyan növény, mely képes allergiás reakciót kiváltani bizonyos embereknél, az képes enyhébb stimuláló reakciót kiváltani azoknál, akik az allergénre nem olyan érzékenyek. Ezen stimuláló hatás lehet immunserkentő, emésztés fokozó és a bennünk élő mikróbákra veszélyes, tehát a testünk számára fertőtlenítő hatású anyag is.
Ezért én ezt a növényt nem sorolom a gyógynövények első frontjához (ezért is nem emeltem ki egyetlen hatását sem) de fontosnak tartom, hogy információ legyen vele kapcsolatban.
Egyénileg (saját felelőségre) lehet kísérletezni a fogyasztásával, de a fenti hatások és információk szem előtt tartásával.

Lábjegyzet az allergiáról

Végezetül még egy fontos dolgot szeretnék megemlíteni. Az allergia, akár pollen akár más jellegű, mindig valamilyen immunrendszeri problémára utal, mely idegrendszeri összefüggésekkel kapcsolható össze.
Van benne genetikus hajlam, van életmód (táplálkozás, túl steril vagy túl fertőzött környezet stb.), más betegségek és egy sor egyéb összetevő is. Tehát az allergia kezelése, megszűntetése általában egy jelentősebb életmód váltást és értékrend vizsgálatot követel, a különböző gyógynövények, szerek, gyógyszerek csak kiegészítői, tünet enyhitői lehetnek a terápiáknak de nem oldanak meg semmilyen allergiát önmagukban.

A témához kapcsolódó további írások


Allergia 3. rész – a titkos gyógymód