orvosi tüdőfű

Orvosi tüdőfűPulmonaria officinalis, a borágófélék családjába tartozó növény, melyet hazánkban pettyegetett tüdőfűnek is neveznek.
Az Európa szerte elterjedt növény, elsősorban erdők, gyertyán és bükkerdők jellemző növénye.
Az orvosi tüdőfű nem védett növény, hazánkban a Bükkben elterjedt.
A növény drogja (gyógyászati szempontból hasznos része) a levelei. Mivel március és május között virágzik, így a leveleket a virágzás után a nyár folyamán érdemes gyűjteni.
Hatóanyagait tekintve, 10-15% ásványi anyagot valamint cseranyagokat, kovasavat, allantoint, nyálkaanyagokat, flavonidokat (például kempferol, kvercetin), a flavonidok glikozidokat is tartalmaz.
Ritkán említik meg, hogy a Pulmonaria officinalis pirolizidin vázas alkaloidokat is tartalmaz, ezért hosszú távú és rendszeres alkalmazása nem ajánlott.

Az orvosi tüdőfüvet elsősorban nyákoldó és köptető és köhögést csillapító hatása miatt alkalmazták és alkalmazzák a népi orvoslásban illetve természetes növényi készítményekben. A TBC kezelésére használták régen, népies neve is innen ered, manapság hurutos tüdő betegségben, bronchitis valamint tüdőasztma és légúti betegségekben mint például a laryngitsben szenvedőknek ajánlják ezt a növényt. Ezen kívül gyomor és nyombél fekély esetén is használják.
A homeopátiás szerek és teakeverékek alkotórészeként is előszeretettel alkalmazzák a különböző léguti betegségek kezelésére.

Lándzsás útifű – gyulladáscsökkentő és köhögés csillapító