medical scientist with microscope, examining samples and liquid in special laboratory

Orvosi somkóróMelilotus officinalis, a hüvelyesek családjába tartozó egynyári vagy áttelelő kétnyári, lágyszárú növényfaj. Európában és Észak Ázsiában elterjedt, növény, hazánkban legelőkön és szántókon fordul elő leginkább.
Gyógyászati szempontból a növény frissen virágzó hajtásait gyűjtik, a legfeljebb 40 cm magasságú növényeket érdemes begyűjteni, júniustól augusztusig.

Hatóanyagai, a különböző kumarin származékok melyekből a növény drogja 0,5-1% ot tartalmaz, melyek a növény szárítása során keletkeznek (kumarin, melilotol, melilotin). Ezért a szárításra nagyon oda kell figyelni, fénytől védett helyen, a leszedés után azonnal és rövid ideig érdemes szárítani azután azonnal letárolni, hogy a hatóanyag tartalom a legjobb maradhasson.
Tartalmaz még hidroxikumarin-származékokat, (szkopoletin, umbelliferon) és flavonoidokat (kempferol, kvercetin) valamint triterpéneket, szaponinokat.

Az orvosi somkóró szerepel a hivatalosan használt és elfogadott gyógynövények listáján és humán kísérletekkel is igazolták vénás elégtelenségek, érgörcs és felületi trombózis elleni hatékonyságát.
Ezért leginkább vénás keringési elégtelenség és tünetei kezelésére használják, mint a nehézláb érzés, ödémásodás, lábdagadás, viszketés-sajgás, fájdalmak-görcsök, felületi vénagyulladás, visszeres panaszok, aranyeres panaszok, vérömlenyek, véraláfutások.
Ezen kívül használják még emésztési panaszokra, mint a felfúvódás, bélgáz képződés, esetén, máj és nyirokműködés szabályozására.

Külsőleg szembántalmakra (irritált szem, számítógép használat vagy szennyezett, füstös környezetben tartózkodás miatt), illetve zúzódások, rándulások és vérömlenyek kezelésénél is alkalmazzák.
Belsőleg alkalmazva leginkább forrázatként használják, 1-2 teáskanálnyi szárított drogot, 2,5 dl forró vízben elkészítve.
Külsőleg készülhet belőle forrázat, borogatáshoz vagy bedörzsöléshez de krémekben és kenőcsökben is felhasználják.

Ellenjavallat: Ritkán okoz mellékhatásokat, gyermekeknél és terhes vagy szoptatós anyáknál is szokták alkalmazni, bár ilyen esetben minden növényt fokozott figyelemmel használjunk. Nagy mennyiségben fogyasztva okozhat fejfájást és rossz közérzetet.

Zsálya – kitűnő fertőtlenítő