orvosi kálmos

Orvosi kálmosAcorus calamus L., a kálmosvirágúak családjába tartozó évelő vizinövény. Nevezik még bécsi vagy büdös sásnak illetve kígyófűnek is. A növényt Délkelet-Ázsiából hozták Európába és, gyógyhatásai miatt kezdték termeszteni de később elvadult és mára már számos vizes környezetben elterjedt.
Gyógyászati szempontból a növény gyökerét, gyöktörzsét használjuk, hámozva vagy hámozatlanul illetve szárítva porított formában.

Hatóanyagai a trimethylamin, acorin, cholin, kálmus csersav, keserű és nyálkaanyagok illetve illóolajat és keményítőt is tartalmaz.

Gyógyászati hatásai

Az orvosi kálmost elsősorban nyugtató és feszültségoldó hatása miatt használják, étvágygerjesztő, vértisztító és emésztést fokozó, gyomorerősítő.
Szívesen alkalmazzák alkoholos és alkoholmentes italok ízesítéséhez is. Japánban kálmos ünnepet is tartanak, ahol a növényből készült teát fogyasszák.
Teáját hatékony szernek tartják dohányzásról való leszokáshoz is, de tüdőbaj kezelésére is használják.

Az orvosi kálmosból készült áztatmány alkalmazható feszültség oldásra és olyan elsősorban stressz alapú tünetek kezelésére, mint az álmatlanság, a székrekedés vagy potenciazavar, de a daganatok kezelésének terápiájában is vizsgálják a növényben rejlő lehetőségeket.
A hagyományos kínai orvoslásban
meghűléses megbetegedéseknél használják , elsősorban légzőszervi tünetek enyhítésére (ez esetben is a lazító, nyugtató hatása miatt).
A népi gyógyászatban hajhullás megszűntetésére és a hajnövekedés serkentésére is alkalmazzák.

Felhasználása

A növény drogjából hideg áztatással készül a gyógytea, melybe 1-2 tk szárítmány adunk 2,5 dl szobahőmérsékletű vízhez, majd néha keverve vagy felrázva 6-8 órán át ázni hagyjuk a folyadékban.
Ezután leszűrve fogyasztható. A kálmos gyökér a nyugtató hatása miatt a simaizmok ellazulása által enyhe afrodiziáló (potenciafokozó) hatással is rendelkezik.

Nagyobb mennyiségben 15-30 g növényt 1 – 1,5 liter vízbe áztatva enyhén pszichoaktív hatású ital készíthető belőle, mely keserű és csípős, érdekesen fűszeres ízű.
A kálmos gyökér ital az alkoholhoz hasonló hatású enyhe bódultságot okoz, mely 2-3 órán keresztül is tarthat. Az ilyen ital a sörhöz hasonlítható hatással és erősséggel rendelkezik.

Ajánlott írásaink


Nyugtató és altató teakeverékek házilag