orvosi füstike

Orvosi füstikeFumaria officinalis, a füstikefélék családjába tartozó, egynyári, lágyszárú növényfaj. Népies nevén epefűnek is hívják, mely árulkodik a növény legfőbb gyógyászati hatásairól. Európától Közép-Ázsiáig honos, szántóföldeken, utak mellett, köves területen és kertekben is terem.

Hatóanyagai: különböző alkaloidokat (protopin, kriptopin, fumarin), szerves savakat, flavonoidokat tartalmaz. A növény drogjaként a szárított virágos hajtásokat használják.

Gyógyászati hatásai

A füstikefű már az ókorban is ismert gyógynövénynek számított. Forrázatát epehajtó teának és epegörcs, gyomorgörcs valamint bélgörcsök enyhítésére használják. A népi gyógyászatban használták még vízhajtóként és székrekedés ellen is. Hashajtó és vízhajtó tulajdonságai miatt méregtelenítésre, vértisztításra is alkalmazzák, mely különböző bőrgyulladások kezelésénél is hasznos terápia lehet. Így a füstike füvet pikkelysömör, krónikus bőrgyulladás és ekcéma kezelésére is alkalmazzák.
A homeopátiás gyógyításban ekcéma és különböző májműködési zavarok ellen használják.

Felhasználása

A füstikefű egy erős hatású gyógynövény, ezért belsőleg, önmagában nem ajánlott a használata, inkább teakeveréke részeként érdemes alkalmazni. Használat esetén mindenképp tanácsos orvos vagy gyógynövény alkalmazásban jártas szakember, fittoterapeuta tanácsát kérni.
Teakeverékben alkalmazva 1 mokkáskanál drognál többet, egy adaghoz ne használjunk.
Külsőleg lemosásra már ettől töményebb 1tk/2,5 dl víz töménységben is használható. A füstikefű forrázatot a népi gyógyászatban, külsőleg hajnövesztésre és a fej korpás és egyéb bőrbetegségeinek kezelésére is használták. Ilyenkor rozmaringgal, apróbojtorjánnal, szegfűszeggel, csalánnal együtt érdemes főzetet készíteni és kihűlés után ezzel hajat mosni.

Ellenjavallat

Erős hatása miatt önmagában nem ajánlott a használata, kizárólag orvosi felügyelet mellett. Terhes vagy szoptatós anyák semmi esetre se használják. Epekő és májproblémák esetén, belsőleg kifejezetten csak orvosi felügyelete mellett használható.

Ajánlott írásaink


A jógáról röviden