ördögharaptafű

ÖrdögharaptafűSuccisa pratensis a loncfélék családjába tartozó növény, nevét onnan kapta, hogy a gyökere úgy néz ki, mintha leharaptak volna belőle egy részt. A hagyomány szerint az ördög harapta le a gyökerét mérgében. Az ördögharapta fűnek több mint 80 alfaja ismert. Gyűjteni virágzáskor, augusztus-szeptemberig érdemes.
A növény drogja a föld feletti részei, szár, levelek és a virág.

Hatóanyagait tekintve csersavat, szaponin vegyületeket és keserűanyagokat, szkabiozid glikozidát tartalmaz.

Az ördögharapta füvet az ajurvédában is előszeretettel használják, elsősorban légzőszervi problémák kezelésére, kiemelten hurutos és asztmás megbetegedéseknél. A HKO (Hagyományos Kínai Orvoslás) is használja ezt a növényt légzőszervi problémák és idült bőrbetegségek gyógyítására.
Ez a gyógynövény a modern nyugati fittoterápiában is használt, elsősorban szintén légzőszervi problémákra, asztmára és hurutos hörgő gyulladásokra. De használják bélfertőtlenítőnek, hurutos bél betegségek, emésztési problémák vagy bélparaziták ellen.
Bélgyógyító képességét a növényi antibakteriális anyagoknak köszönheti, melyek egyes gombákat és baktériumokat elpusztítva nem csak a fertőzések kezelésénél de a bélflóra helyreállításánál és a bélfalak regenerációjánál is pozitív hatást fejtenek ki.
Ezt a növényt is alávetették már tudományos vizsgálatoknak, mely a bélfertőtlenítő hatását bizonyította illetve a magas vérnyomás kezelésében is eredményeket értek el vele, állatkísérletekben.

További hasonló hatású gyógynövények

Nátha és influenza természetes kezelése