orbáncfű

Orbáncfű – Hypericum perforatum, a legerősebb növényi antidepresszánsként ismert gyógynövény. A közönséges orbáncfű, az orbáncfűfélék családjának névadó növénye. A Kárpát-medencében őshonos növénynek számít, de megtalálható Eurázsiában, Észak és Dél – Amerikában, Dél – Afrikában és Ausztráliában, Új Zálandon is. Hazánkban július – augusztusban virágzik, ezért ebben az időszakban érdemes gyűjteni. Drogja a virágos hajtásai.

Hatóanyaga a hipericin és a hiperforin ezen kívül különböző flavonoidok, cseranyagok, fenolos savak és illóolaj is található benne.

A gyógynövényeknél mindig elengedhetetlen hangsúlyozni, hogy nem csupán a hatóanyagaik biológiai és kémiai hatását kell vizsgálni, hanem a növényekben található egyéb anyagok kombinációjának összességét, amely így egy komplex energetikai hatást fejt ki a szervezetre.
A növényekben megtalálható anyagok adják gyakorlatilag a növény személyiségét, amely végül a gyógynövény hatását okozza.

Az orbáncfű hatásmechanizmusai

Az orbáncfű kapcsán sem teljesen tisztázottak még a pontos hatásmechanizmusok (mint ahogy, nagyon sok más gyógynövény esetén) de tény, hogy alkalmazása során, a szervezet hormonális rendszerébe okoz olyan változásokat, melyek rendkívül összetett módon segítenek a különböző betegségek gyógyításában.

Az orbáncfű különböző enzimek (pl. dopamin β-hidroxiláz) működésére gyakorolt hatásaival, gátolja a dopamin és szerotonin hormonok (neurotranszmitterek) visszavételét a sejtekbe, ami ezen anyagok jelenlétét és ezzel hatását erősítik. A szerotonin a stabil érzelmi állapotért felelős ingerület átvivő anyag, a dopamint pedig, az öröm hormonjának is szoktak nevezni. A dopamin képes noradrenalinná alakulni (lebomlani), ez által amikor a dopamin szint csökken a noradrenalin szint növekszik.

Az orbáncfű hatóanyagai révén, nagyon érdekes módon képes egyszerre fokozni a dopamin hatását és meggátolni annak noradrenalinná alakulását de közben egy másik mechanizmus által mégis emelni, illetve egészséges szintre hozni a noradrenalin szintet is, amivel fokozza az éberséget és az energikusságot.
Így a szervezet energia szintjére pozitív hatást gyakorol és javítja a belső egyensúlyt.
Az antidepresszáns gyógyszerekhez hasonlóan hat de mégis komplexebb és természetesebb módon segít a hormonális egyensúly rendezésében.

Az orbáncfű fokozza a bőr fényérzékenységét is (ezért fogyasztása idején tartózkodni kell az erős napsütéstől, mert könnyen hólyagosra éghet az ember), viszont ennek köszönhetően elősegíti a melatonin nevű hormon lebontását is a bőrben.
Ezen hatásánál fogva nappal élénkítő hatást fejt ki, viszont éjjel a tobozmirigy melotonin termelésére pozitívan hat (mivel napközben segített lebontani a szervezetben lévő melatoniot) tehát javítja az alvás minőségét. A depressziósoknál megzavart cirkadián ritmusra ez által harmonizáló hatással van.

Az orbáncfű hatásai a szervezetre

Sebösszehúzó, sebgyógyító, visszérgyulladást, aranyeret és hasmenést is gyógyító hatásokkal rendelkezik. Az idegi eredetű fáradtságra kiválóan használható, ezért depresszió kezelésére nagyon hatásos (a modern antidepresszánsokkal szemben kevesebb mellékhatással rendelkezik).
Alkalmas a szorongás és alvászavar kezelésére, mivel a fenti hatásánál fogva, rendezi a melatonin termelést és ezzel a cirkadián ritmust is normalizálja.
Jól kezelhető vele az idegi alapú gyomorfekély (a gyomorsavat viszont nem köti meg, ezért érdemes édesgyökérrel, korianderrel és akácvirággal kombinálni ilyenkor).
Közepesen erős vízhajtó, ezért vesebántalmak, epebántalmak esetén, vesehomok és vesekő kezelésében is hatásos. Idegi eredetű gyomor és bélpanaszokra is kiváló, valamint jó immunerősítő, vírusölő, száj belső sérüléseinek kezelésére is ajánlott.
Vértisztító hatása olyan erős, hogy a leukémiában szenvedőknél is gyakran használják.
A koszorúér lerakódásokat is képes megszűntetni, galagonyával és kankalinnal kombinálva, ezért a krónikus szívbetegségben szenvedők általános gyógyszere.
A népi gyógyászatban az orbáncfüvet (orbáncfű olajat) reumás fájdalmak enyhítésére és egyes bőrbetegségek kezelésére is használják. Továbbá köszvény, furunkulózis és egyéb gennyesedések, felületi külső vérzések esetén is használták.
A fáradt lábfejet, mondjuk hosszú túrák alkalmával rendkívül kellemesen felfrissíti ha friss növénnyel bedörzsöljük.
Forrázatának (tea) fogyasztása a menstruációs fájdalmakra, görcsökre is kiváló hatású, képes meghozni az elmaradt vérzést is.

Ellenjavallat

Terhesség esetén nem ajánlott, illetve túlzásba vitt fogyasztása hőemelkedést, émelygést és hasmenést okozhat. A bőr érzékenységét is fokozza, ezért napozás, szoláriumozás nem ajánlott a fogyasztása idején. Böjt vagy fogyókúra esetén szintén ne fogyasszuk!
A növény frissen préselt leve, virágja, és levele is használható. Készíthetünk belőle forrázatot (teát) akár frissen akár szárítva. A növényt parázson elfüstölve, helységek tisztítására is használható.
Napi 2-4 teáskanál növénynél többet ne fogyasszunk.

Ajánlott cikkeink

 

Nyugtató és altató teakeverékek házilag