Nyírfalevél a közönséges nyír – Betula pendula júniustól augusztusig gyűjthető levele. A nyírfa a nyírfafélék családjának névadó növénye, természetes körülmények között a tajgában őshonos, de egész Európa mérsékelt éghajlatán és az északi részeken is elterjedt fafajta.

A levelek hatóanyagai: különböző flavonoidokat például kvercetint és glikozidokat is tartalmaz, nyomokban illóolajat, szeszkviterpén peroxidot és triterpén származékokat valamint káliumsókat és aszkorbinsavat is találhatunk benne.

A leveleket nyáron, június, júliusban és augusztus elején gyűjthetjük gyógyászati szempontból, ilyenkor a legmagasabb a hatóanyag tartalmuk, májustól a nyírfa rügyeit és a fa törzsébe fúrt kisebb lukon keresztül a fa nedvét is használhatjuk gyógyászati célokra.
A rügyek a levelekhez hasonló, de jóval koncentráltabb mennyiségben tartalmazzák a hatóanyagokat.
A nyírfanedvből pedig napi 2-3 féldecit érdemes fogyasztani, ilyenkor tumorok ellen és vizelethajtásra is jó, de fejbőrbe dörzsölve a tradícionális gyógyítók szerint hajerősítő és hajhullás gátló illetve hajnövesztő szer.

A nyírfa leveleiből vagy hajtásából készült forrázat pedig kitűnő vizelethajtó, vértisztító és gyulladáscsökkentő, de ismert a görcsoldó és fertőtlenítő hatása is. Alkalmazzák enyhébb fertőzéses húgyúti megbetegedésekben, vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére valamint reuma ellen is.
A népi gyógyászatban a fiatal fák nedvét vizelethajtásra használták.
A nyírfalevélből és aranyvesszőfűből készült forrázatba tehetünk még hársfavirágot és csalánlevelet esetleg cickafarkat, amellyel kitűnő hólyaghurut elleni, illetve vizelethajtó teát készíthetünk.

Ajánlott írásaink


Férfi bajok – természetes tesztoszteronszint fokozás