nyári gyógynövények

A korábbi írásomban a tavasszal gyűjthető gyógynövényekről volt szó. Mivel, idő közben lassan beköszöntött a nyár, ezért most ismét megosztok egy táblázatot, melyben a nyár elejétől őszig gyűjthető növények listája szerepel.
Természetesen ettől sokkal több növényt lehet nyáron begyűjteni, mert a nyár az igazi szezonja a gyógynövény gyűjtésnek és az, hogy mely növény mire használható csak a gyógyító tudásán és kreativitásán múlik, mert szinte minden növény gyógyít valamit.
Ebben a táblázatban viszont ismét igyekeztem olyan növényeket összeszedni, amit mindenki viszonylag egyszerűen megtalálhat a természetben, amelyek gyakran előfordulnak és nem utolsó sorban, a tavaszi gyűjtési naptárhoz hasonlóan (illetve azzal együtt) a komplett házipatikát teljesen fel lehet tölteni belőlük a következő szezonra. A hegyi árnika véletlenül maradt a táblázatban, mert egyrészt védett növény, másrészt nem túl gyakori nálunk, de illóolaj vagy szárítmány formájában megvásárolható és így nem maradhat ki a gyógynövényes házipatikából.

Ne felejtsétek el, a gyógynövény gyűjtés legfontosabb szabályait. A növényeket nem pusztítjuk el, nem okozunk rajtuk olyan sérülést, mellyel tönkre tesszük őket. Minden növényről néhány levelet, virágot gyűjtünk csak be ami még nem veszélyezteti a növény életben maradását. Ha teljes szárat és virágot szedünk, akkor a növénytelepet kíméljük, nem aratunk le egész területet, biztosítjuk a növény fennmaradását.
Éles késsel, ollóval gyűjtünk, minél kisebb sérülést okozva a növényen. Csak a tiszta környezetből származó növények jók, ezért út mellől, szemét telepek környékéről, szennyezett területekről nem gyűjtünk gyógynövényt.
Legyen meg az alázat a természet iránt, mert egyrészt csak így lesz meg bennünk az egyensúly a gyógyításhoz, másrészt pedig a növények is így maradnak igazán hatékonyak.
A védett növényekről tájékozódj mielőtt gyűjteni indulsz, mert ha leszedsz valamit amit nem szabadna, könnyen lehet bírság a vége.

Jó gyűjtést és jó kirándulást kívánok mindenkinek.

A táblázatban szereplő növények ismertetőjét is megtalálod az oldalon a gyógynövények menü alatt.

Ajánlott írásaink


Jóga kezdőknek – a fejlődés útja