A korábbi írásomban a tavasszal gyűjthető gyógynövényekről volt szó. Mivel idő közben beköszöntött a nyár, ezért most ismét megosztok egy táblázatot, melyben a nyár elejétől őszig gyűjthető növények listája szerepel.
Természetesen ettől sokkal több növényt lehet nyáron begyűjteni, mert ez az igazi szezonja a gyógynövény gyűjtésnek és az, hogy mely növény mire használható csak a gyógyító tudásán és kreativitásán múlik, mert szinte minden növény gyógyít valamit.
Ebben a táblázatban viszont ismét igyekeztem olyan növényeket összeszedni, amit mindenki viszonylag egyszerűen megtalálhat a természetben, amelyek gyakran előfordulnak és nem utolsó sorban, a tavaszi gyűjtési naptárhoz hasonlóan (vagy azzal együtt) a komplex házipatikát teljesen fel lehet tölteni belőlük a következő szezonra. A hegyi árnika véletlenül maradt a táblázatban, mert egyrészt védett növény, másrészt nem túl gyakori nálunk, de illóolaj vagy szárítmány formájában megvásárolható és így nem marad ki a házipatikából.

Ne felejtsétek el, a gyógynövény gyűjtés legfontosabb szabályait. A növényeket nem pusztítjuk el, nem okozunk rajtuk olyan sérülést, mellyel tönkre tesszük őket. Minden növényről néhány levelet, virágot gyűjtünk csak be ami még nem veszélyezteti a növény életben maradását. Ha teljes szárat és virágot szedünk, akkor a növénytelepet kíméljük, nem aratunk le egész területet, biztosítjuk a növény fennmaradását. Éles késsel, ollóval gyűjtünk, minél kisebb sérülést okozva a növényen. Csak a tiszta környezetből származó növények jók, út mellől, szemét telepek, szennyezett területekről nem gyűjtünk gyógynövényt. Legyen meg az alázat a természet iránt, mert egyrészt csak így lesz meg bennünk az egyensúly a gyógyításhoz, másrészt pedig a növények is így maradnak igazán hatékonyak.
A védett növényekről tájékozódj mielőtt gyűjteni indulsz, mert ha leszedsz valamit amit nem szabadna, könnyen lehet bírság a vége.

Jó gyűjtést és jó kirándulást kívánok mindenkinek.

A táblázatban szereplő növények ismertetőjét megtalálod az oldalon itt.

Gyógynövények felhasználása 1. rész – gyűjtés, előkészítés, szárítás