Nagylevelű csodamogyoróHamamelis virginiana a csodamogyorófélék (Hamamelidaceae) családjába tartozó faj. A növény főként Észak-Amerikában őshonos. A növényt nevezik még varázsmogyorónak vagy varázsdiónak is.

Hatóanyagai; cseranyagok, tanninok (katekinek), proantocianidinek és illóolaj.
A növény leveleiből és kérgéből készítenek lepárlással csodamogyoró vizet, melyben csak az illóolaj található meg.

Gyógyászati hatásai

A csodamogyoró főzetet vagy párlatot használják bőr és nyálkahártya gyulladások kezelésére, aranyér és visszér valamint érgörcs esetén, de alkalmazzák szájöblítőként és bizonyos szembetegségek kezelésénél is (égő, szúró szemekre).
A csodamogyoró hatóanyagainak köszönhetően, értonozáló, növeli a visszerek ellenálló képességét és csökkenti a hajszálerek átvezető képességét. A cserzőanyagai összehúzzák a szöveteket, segítik a véralvadást és gyulladáscsökkentő hatásúak. A tanninok sejtprotektív hatással rendelkeznek mert kiváló szabadgyök semlegesítők, a proantociadinek pedig a bőr vízveszteségét tudják csökkenteni. Ezért alkalmazzák orvérzés esetén, erős menstruációs vérzésnél de zúzódások és véraláfutások kezelésére is. Érösszehúzó hatásai miatt a tradícionális gyógyászatban belső vérzések, gyomor és bélgörcsök, valamint pecsételő vérzés esetén is szokták alkalmazni.

A csodamogyorót előszeretettel használják kozmetikai termékekben is, mert értonizáló hatása, hajszálér összehúzó és bőr regeneráló hatása miatt kitűnő bőrfeszesítő és ránctalanító hatású gyógynövény, szem alatti karikák, megereszkedett, táskás szemek kezelésénél is hatékonyan alkalmazható.

Felhasználása

A nagylevelű csodamogyorót leginkább krémekben és egyéb kozmetikumokban használják. De készülhet belőle főzet is, borogatásra vagy öblögetéshez esetleg ülőfürdőhöz. A csodamogyoró felhasználásával házilag is készíthetünk krémet, aranyérre vagy zúzódások kezelésére, esetleg kozmetikai célokra is.
A csodamogyoró kérem készülhet főzetből, vagy áztatmányból is, melyet vazelinnel és/vagy méhviasszal, esetleg kis propolisszal és más növények főzetével vagy forrázatával készíthetünk el, a krémkészítés szabályai szerint. Felhasználható házi szappankészítéshez is. Jól passzol hozzá a kamilla, levendula, vagy például a zsálya és a körömvirág is. De egyéni ízlés és hatásfok növelés miatt más növényekkel is kombinálható.

Ellenjavallat

Alkalmazásánál nem észleltek allergén hatásokat de a tinktúrája esetleg kiválthat allergiás reakciót.

Ajánlott cikkeink

 

Coleus forkohlii – indiai árvacsalán, egy sokrétű gyógynövény