nagybojtorján

Nagy bojtorjánArctium lappa az őszirózsafélék családjába tartozó kétnyári növény, szinte az egész világon elterjedt, általában a megbolygatott talajon fordul elő. Tévesen bogáncsnak is nevezik, de nem tartozik a bogáncsfélék közé.
Friss hajtásait zöldségként is fogyasszák de gyógyászati szempontból hasznos része (drogja) a növény első éves gyökerei. De a levelét és magjait is gyűjtik.
A gyökér hatóanyagai szterin, inulin, nyálkaanyagok, cseranyagok, gyanta, nyomokban illóolajak, szeszkviterpén-lakton keserűanyagok, arktiopikrin, poliinek, kávésavszármazékok, triterpének.

Gyógyászati hatásai

A gyökérből készült tea általános anyagcsere fokozó, vizelethajtó, epe termelést fokozó, ezért epe és vesekő hajtó, izzasztó és vértisztító. Ezért gyakran használják együtt például csalánnal.
Külsőleg felhasználva különböző bőrproblémák kezelésére alkalmazzák, mint az ótvar, ekcéma, sömör.
Ilyen esetben általában a gyökérből készült főzetet használnak. Ezen kívül hasznos lehet gargalizáló szerként toroköblögetőnek, torok vagy szájüregi gyulladások esetén.

Felhasználása

A bojtorjángyökér olajat töredezett száraz haj kezelésére és korpa elleni szerként is használják, samponok vagy hajbalzsamok összetevőjeként.
A levélből készült főzet szintén hasznos lehet bőrproblémák, daganatok kezelésében és forrázatként belsőleg fogyasztva szintén epeműködést serkentő, vizelethajtó és vértisztító valamint kiváló fertőtlenítő.
Kenőcsökben is alkalmazzák a nagybojtorjánt, akár a gyökér olajat vagy főzetet akár a levélből készült főzetet. Ilyenkor viszketés, rovarcsípések, repedezett vagy felhorzsolt bőr kezelésére használják a kenőcs összetevőjeként.
A HKO (Hagyományos Kínai Orvoslásban a szél-meleg betegségek kezelésénél alkalmazzák, mint a megfázás, torok vagy mandula gyulladás. Ezen kívül antibakteriális és vizelethajtó, vértisztító szerként is elismerik. A HKO szerint hasmenéses állapotban tilos a használata.
Kitűnő összetevője lehet, anyagcsere fokozó, méregtelenítő és fertőtlenítő, antibakteriális terápiáknak. Akár az emésztő rendszerben, akár a bőrön keresztül. Nyugtató és gyulladáscsökkentő hatása miatt ízületi gyulladásoknál is érdemes rá gondolni. A homeopátiában reuma és bőrproblémák kezelésére alkalmazzák.

Ellenjavallat, a bojtorjánnak mérgező hatása nem ismert, ezért a hasmenéses állapotokon kívül, gyerekeknél ne használjuk és várandós vagy szoptatós anyák kérjék ki orvosuk véleményét a használata előtt.

Ajánlott írásaink


Növényi hatóanyagok – Illóolajok