mulungu

MulunguErythrina mulungu, egy Dél-Amerikában, elsősorban Braziliában őshonos növény. A mulungu fa 10-20 méter magasra is megnő és virágainak színe és formája miatt a dél-amerikai őslakosok „korallvirágú” nak is nevezik.
A mulungu leveléből vagy hajtásából készült tinktúrákat a hagyományos brazil gyógyítók, nyugtatónak alkalmazzák, mely hatékony magas vérnyomásra, álmatlanság kezelésére, depresszió és feszült állapotok valamint szorongás gyógyítására egyaránt.

Az indián gyógyítók a fa kérgét és gyökerét is használják a fenti tünetek kezelésén túl, a hörghurut és asztma kezelésére. Mivel a máj működésére is jótékony hatású, ezért májtisztításhoz is kiváló gyógynövény.

Hatóanyagai különböző alkaloidok, mint az erythravine, és annak egyik változata, a 11-alfa-hidroxi-erythravine. A fakéreg a tetrahidrokinolinok egész sokaságát tartalmazza. Ezen kívül polifenolos antioxidánsokat, cseranyagokat, és keserűglikozidákat is tartalmaz.

A mulungu hajtásait és leveleit is használhatjuk tinktúra vagy forrázat esetleg főzet készítéséhez de a fa szárított kérgéből is készíthető főzet. Mivel Európában leginkább a szárított kéreg érhető el, így az abból készített főzet elkészítését ismertetem.
Enyhe hatáshoz 10g kéreg őrlemény már elegendő. A szárított és őrölt kérget, gyöngyöző és semmiképp nem lobogó vízben 30-60 percig főzzük, majd lehűtjük és leszűrve fogyasztható.
A kérget őrölhetjük kávédarálóban, vagy mozsárban is de a darabolt kéregből is készülhet főzet, ez esetben 1-1,2 órát kell főzni, míg barnás színűvé nem válik.
Miután elkészült, tehetünk bele még citromfüvet, komlót vagy mentát, levendulát is. Érdekes íz világot lehet így kihozni a főzetből. Ha más növényekkel kombináljuk, akkor azokat is hagyjuk ázni kb 10. percig a forró főzetben majd szűrjük le.
A tiszta mulungu tea, közepesen olajos, enyhén kesernyés ízű, kitűnő illatú ital, melyet mézzel esetleg lehet édesíteni vagy akár stevia levélporral is.
2-3 pohár ital elfogyasztása után, nagyjából 15-20 perc múlva álmosság tapasztalható és egy kellemes és nyugodt alvást idéz elő. Nem okoz kábaságot, de érdemes óvatosan bánni vele, tehát vezetni nem ajánlott a hatása alatt.

A mulungut Magyarországon élelmiszerként, gyógynövényként vagy fűszerként sem lehet forgalmazni de botanikai mintaként elérhető, illetve külföldről is beszerezhető. Csak humán fogyasztásra történő forgalmazását tiltják a hatóságok.

Ajánlott írásaink


Kék lótusz – misztikus gyógynövény