matcha tea

Matcha tea

Ez a tea évszázadokon át, kizárólag a japán arisztokrácia, a szamurájok, a papság, a legfelsőbb körök és az uralkodó privilégiumának számított. Termesztése, elkészítése és a hozzá kapcsolódó szertartás teljesen titkos volt.
Úgy tartották, hogy a tea rendkívüli képességekkel bír, meghosszabbítja az életet, még ott ahol termesztik is tovább élnek az emberek, egy mindenre használható elixírnek tartották.

A matcha összetétele (100 gr)
Vitamin A: 16,000IU
Vitamin B1: 0.6mg
Vitamin B2: 1.35mg
Vitamin C: 110 mg
Vitamin E: 35.9mg
Fehérjék és aminosavak: 29.1%
Szénhidrát: 32.7%
Zsír: 4.1%
Rost: 11,1%
Hamu: 6.4%
Polifenolok: 10%
Koffein: 3.5%

A Matcha tea titka már nem titok többé, de még mindig nagyon ritka és drága teának számít.
– Egész Japánban csak 20 vállalat képes nagyobb mennyiségben matcha teát elõállítani.
– A matchát kizárólag Japánban termesztik.
– Matcha messze a legdrágább teafajta az összes Japán tea közü, évente mindössze 1000 tonnát termesztenek ebbõl a ritka teafajtából.
– Egyetlen cég termeszti bio körülmények között a matcha teát: az Aiya in Nishio vállalat, ami a legfontosabb és legnagyobb termesztõje a matchának.

A matcha tea termesztésében és feldolgozásában rejlik a tea igazi trükkje. A tea növény érési folyamatában, van egy szakasz amikor a tea ültetvényeket sötét fóliával lefedik és így elzárják a növényeket a napsütéstől, erre a növény elkezd több klorofilt termelni és pumpálni a leveleibe és ezzel egy nagyon sötét zöld, klorofillben gazdag levelet hoz létre. Ennek köszönhetően nem keserkés hanem édeskés íze lesz, felhalmozódnak a levelekben bizonyos aminósavak és egy nagyon speciális aromát kölcsönöz mindez a növénynek.

A matcha teát egyszer szüretelik évente, pont akkor mikor a fent leírt folyamat a tetőfokát eléri, ilyenkor kézzel óvatosan leszedik a leveleket, majd átviszik a gyárba ahol gőzölik, hogy megállítsák a levelekben zajló folyamatokat, majd visszahűtve porítják.
Az eljárást japán alapossággal végzik, a leveleket méret, súly és szín szerint osztályozva és így a legoptimálisabb keverékeket tudják létrehozni.

A matcha elkészítése

A matcha elkészítésekor a teát forró vízzel felöntjük, majd egy erre a célra készített teapamaccsal (chasen) elkeverjük. A matcha két alapformája az usucha (híg tea) és a koicha (sűrű tea). Előbbit különféle iskolák különböző módon készítik, én a krémesre, habosra, de buborékmentesre kevert változatot szeretem. A koicha a matcha alapvető lételeme, elkészítéséhez nagy gyakorlat és elhivatottság is kell.

Egy adag usuchához (híg tea) kb 1,5-2 gramm. a koichához (sűrű tea) 5 gramm matchát használunk.  A matchát a chawannak nevezett kb. 10 cm ármérőjű teáscsészében a bambuszból készült chasen teapamaccsal  keverjük el 60-80 ml forró vízzel. A víz hőmérséklete évszakok és szertartások szerint 75-90 Co között változik. A felverés rövid ideig tart, technikáját nem könnyű megtanulni, némi gyakorlás és elhivatottság is szükséges hozzá.
A koicha elkészítése ellenben nagy gyakorlatot igényel. Az usucha felszíne habos, de buborékmentesen krémes kell legyen, míg a koicha állaga és íze is a megolvadt csokoládéhoz hasonlít. A fél decinél alig több tea nevetséges mennyiségnek tűnik, ennek ellenére napi egy csésze matcha fogyasztása tökéletesen kielégítő, kiegyenlíti a vérnyomást, felfrissít, átjárja a testet és a lelket.

Ajánlott írásaink

NINCS KOMMENT

Válaszol