martilapu

MartilapuTussilago farfara, de nevezik még kereklapunak, partilapunak, lókörömfűnek és szattyúnak is.
A fészkesvirágzatúak családjába tartozó, évelő növény jellegzetes 10-25 cm széles kerekded levelekkel rendelkezik. Virágai 10-30 cm hosszúak és élénksárgák. A növény drogja a virágzat és a levelek.

Hatóanyagai: A virágok hatóanyagai nyálka, xantofill (sárga) festék, cseranyagok, illóolaj, faradiol-triterpén, fitoszterinek és szterén.
Leveleiben nyálka, 0,05% galluszsav, inulin, keserűklikozida, 17% vaszöldítő csersav, parafin, sztearinsav, fitoszterinek, salétromsav és 3% cinksó.

Gyógyászati hatásai

A martilaput külsőleg és belsőleg is használhatjuk. Külsőleg a zúzott leveleket vagy belőlük készült erős főzetet használnak, fejfájás, duzzadt lábak kezelésére.
Legfeljebb 4-6 g/ nap mennyiséget használva, belsőleg kiváló légzőszervi megbetegedések, asztma, köhögés és gyomor és bélfekély kezelésére. A martilapu hatóanyagai bevonó anyagként védik a nyálkahártyát, csökkentik a köhögési ingert és fellazítják a hígabb váladékokat.

Felhasználása

A martilapu levélből készülhet forrázat vagy hideg illetve langyos vizes áztatmányos kivonat is.
A népi gyógyászatban használták pipadohányként is, ezzel az asztmát és a görcsös köhögési ingert csillapítva. Kis mennyiségben pirolizidin alkaloidokat is tartalmaz, ezért napi 4-6 g nál többet és hosszú ideig ne használjuk, mert májkárosító hatása lehet.

Ellenjavallat

Nem javasolt várandós vagy szoptatós anyukáknak és gyermekeknek sem. Ugyanígy kerülendő májbetegek és alkoholisták esetén is.

Ajánlott gyógynövények


Gyógynövények náthára, köhögésre és torokfájásra