macskakarom

MacskakaromUncaria tomentosa a Rubiaceae (búzafélék) családjába tartozó növény, mely Közép és Dél-Amerikában őshonos. A növény a vadszőlőhöz hasonló indás szárú, kúszónövény és a karom alakú tövisei után kapta a spanyol „una de gato” – macskakarom elnevezést.
A sámánok úgy tartották, hogy a növényben lakó szellemeket lehet megkérni, hogy segítsenek a betegek gyógyulásában. A modern tudomány szemszögéből a növényben található alkaloid és egyéb hatóanyagok rendelkeznek ezen tulajdonsággal. Ezért a megközelítés időtállónak bizonyul.
A macskakaromban eddig több mint 130 növényi hatóanyagot azonosítottak a kutatók, melyek között számos alkaloid, procianid és triterpén vegyület is található.
A tradícionális medicína gyulladáscsökkentésre, fertőzések gyógyítására és daganatos elváltozások kezelésére használja.
A tudományos vizsgálatok már igazolták a macskakarom egyes hatóanyagainak a tápcsatornára való pozitív hatását, mely a belek falának hámsejtjeit érinti leginkább. HIV fertőzötteknél a fehérvérsejt szám emelésében is sikereket értek el ezzel a növénnyel, illetve az ebből készült kivonatokkal. Ezért hatásait a rákgyógyításban is széles körben vizsgálják.
Bár a macskakarom már Magyarországon is elérhető és használható is, de az Országos Élelmezéstudományi Intézet, hivatalosan nem ajánlja, bár pozitív hatásait ők is elismerik.
Ez az ellentmondás sajnos több gyógynövény esetében sem látszik feloldódni nálunk.
A macskakarom nagy dózisban való alkalmazása esetén sem tapasztaltak káros mellékhatásokat, de használata esetén kezelőorvos véleményét mindenképp érdemes kikérni. Terhes vagy szoptató anyáknak nem javasolt és a teherbeesést is gátolhatja, mert csökkentheti a petesejtek termelését.
Enyhe gyomor irritációt is okozhat.

További egzotikus gyógynövények


 

Ördögkarom – izületi gyulladásra és impotenciára