libapimpó

LibapimpóPotentilla anserina, a rózsafélék családjába tartozó, talajon kúszó növény.
Gyógyászati szempontból a növény tőlevelei és virágos szára használatos, a gyökereket ne használjuk.
Májustól szeptemberig virágzik így gyűjtése is erre az időszakra korlátozódik. Legelőkön és réteken gyakran előfordul.
Hatóanyagai: 2-10% ellagcsersav, kvercitin flavon és kvercetin aglikon, llóolajok, nyálka, ásványi anyagok, flavonoidok, tanninok és keserű anyagok.

Gyógyászati hatásai

A libapimpó egy kiváló görcsoldó hatású gyógynövény. Belsőleg fogyasztva forrázata idegnyugtató és görcsoldó tulajdonságú és egyben étvágy fokozó tulajdonságú.
Főzetét gyomor és bélvérzések, hasmenés, bélhurut, gyomorfekély és bélfekély, méh és vastagbélrák esetén használják. Használatos még menstruációs problémák, fájdalmak és rendezetlen ciklus esetén és nőgyógyászati panaszok enyhítésére, hasi és méh fájdalmak kezelésére valamint gyomor és hasi görcsök esetén is.
A libapimpó vérszegénység, ízületi gyulladások, ekcéma, fogínygyulladás, szemkönnyezés, égés vagy fagyás kezelésénél is hasznos gyógynövény lehet.

Felhasználása

A libapimpóból készülhet főzet vagy forrázat (tea) is. Belsőleg fogyasztva inkább forrázatként használják, 2,5 dl forró vízzel, egy teáskanál gyógynövény szárítmányt kell leforrázni és 10-12 percig, lefedve állni hagyni, majd műanyag szűrőn leszűrni és fogyasztani.
Külsőleg a libapimpóból készült
főzetből vagy forrázatból készült fürdő elsősorban aranyér kezelésére kiváló, melyet más gyógynövényekkel is kombinálhatunk. Az aranyér kezelésére készült gyógyfürdőbe tehetünk még csalánlevelet, cickafarkat vagy például gyujtoványfüvet is. Az aranyér kezeléséhez használható gyógynövényekről, itt bővebben olvashatsz.

Ajánlott cikkeink


Cickafark – gyulladásokra és fájdalomra