Lapacho tea – bőr betegségekre és fertőzésekre

Lapacho tea – bőr betegségekre és fertőzésekre

lapacho

Lapacsó faHandroanthus impetiginosus egy örökzöld fafajta, mely Dél-Amerikában őshonos. A különböző területeken különböző néven nevezik, mint például Taheebo, Ipe Roxo, Pau D’Arco.
A fa kérgének belső részét használják fel gyógyászati célra. Majdnem száz különféle lapacho fa ismeretes, de közülük csak néhány terem jó minőségű alapanyagot, és csak a nagyon tapasztalt és képzett begyűjtők tudják, hogy melyik fáról és melyik kéregrész az igazán hatásos alapanyag.

Hatóanyagai, a Naftaloquinok: Lapachol (kinon), deoxi-lapakol, alfa-lapakhon és béta-lapachon, antrakinon, kumarinok, szapponin anyagok, flavonoidok, Diterpén (karnozol), Iridoidok glikozidjai, Feniletanoidok, fenilpropanoidok valamint vitaminok és ásványi anyagok, melyek közül vasat, kalciumot, magnéziumot, mangánt, jódot, bórt, és báriumot is tartalmaz.

Gyógyászati hatásai

A tradícionális gyógyítók a rosszindulatú bőrelváltozások, daganatok, szarkómák gyógyítására használták, mely területen számos kutatást végeztek a lapacsó hatóanyagaival és ezek közül több ígéretes eredmény is született.
Ezen kívül használják általános immunerősítőként, allergia kezelésére, ízületi gyulladások, reuma kezelésére és különböző bőrproblémák esetén, mint a sömör és más vírusos és gombás bőrfertőzések.
Gyulladáscsökkentő és antibakteriális, gombaölő valamint antivirális hatásainál fogva megfázás, húgyúti fertőzések kezelésére és felsőlégúti fertőzések esetén is hatékony lehet.
Ezen kívül különböző fertőzések esetén, paraziták és vírusok ellen szintén használják. Így például különböző vírusos és paraziták által okozott, nemi betegségek, HIV, gonorea, szifilisz és herpes esetén is, továbbá stafilo és streptocochus baktériumok ellen.

Felhasználása

Ennél a gyógynövénynél, kizárólag külföldről behozott, már leszedett és kiválogatott drogot tudunk csak használni, mivel ahogy fentebb írtam, Afrika déli részén élő növényről beszélünk. Ezért a legfontosabb, hogy ellenőrzött forrásból származó drogot használjunk. A különböző piacokon és árusoknál beszerzett leverékek, szárítmányok nem mindig tiszták vagy sok esetben nem is azt tartalmazzák amit reklámoznak.
A lapacsó tea elkészítését, tradícionálisan egy 10 perces
főzettel kezdik, mely  után, 15-20 perc áztatással történik a hatóanyagok kivonása. A tea ezután szűrve fogyasztható, ízesítés nélkül.

Kapcsolódó cikkek


Zöld tea – élénkít és energizál