kutyabenge

KutyabengeRhamnus frangula a rózsavirágúak rendjébe és a begefélék családjába tartozó növény, mely nedves, lápos területeken található általában. A növény 2-3 méter magas fa vagy cserje, melynek ágai szürkék és kérge 1-2 mm vastagságú, belül zöldessárga. Az északi félteke mediterrán éghajlatán őshonos növény, hazánkban egyetlen faja a Frangula alnus honos.
A növény gyűjtendő drogja a Frangulae cortex azaz az újnyi vastagságú ágakról lehúzott kéreg.
Ha a kérget megkaparjuk, a kaparás helyén rozsdavörösre változik.

Hatóanyagai; anthraglikozidák, keserűanyagok, csersav, cukor és különböző enzimek valamint flavonoidok.

Gyógyászati hatásai

Belsőleg fogyasztva hashajtó és étvágyjavító hatású, emésztés serkentő ezért epe és májbántalmak kezelésére szolgáló teakeverékek hasznos összetevője lehet. Hatását a bélfal izgatásával, a bélmozgás gyorsításával és a folyadék visszaszívás csökkentésével fejti ki.

Felhasználása

Felhasználható forrázatként, 1 teáskanál aprított kérget egy csésze, 2,5 dl forró vízzel leöntve vagy hideg áztatmány formában 12 órán keresztül hidegvízbe áztatva.
A friss kéregben található frangularozidok, hánytató hatásúak melyek csak főzés vagy 1 évnyi tárolás után bomlanak le. Így csak egy évig tárolva vagy 100 C fokon több órán át megfőzve válik hashajtó hatásúvá.

Ellenjavallatok

A kutyabengekérget terhes és szoptató anyák ne használják, továbbá gyermekeknél sem ajánlott a használata. Vastagbél gyulladás esetén is kerülendő drog. Hosszú ideig aem javallott a használata.

Ajánlott cikkeink


Gyógynövények gyomor és bél betegségekre