kukoricabajusz

KukoricabajuszMaydis stigma, a kukorica (Zea mays) torzsvirágzatának bibeszálai, melyeknek gyógyászati szempontból hasznos része, a kukorica termésének (cső) buroklevelei alatti, szép és egészséges sárgás zöld szálak.
Hatóanyagai: szaponin, tannin,cseranyagok, barna és sárga színanyagok , zsírosolaj, karvakrol illóolaj, pentozán és keserű glikozidák, ezen kívül ásványi anyagokat (vas, foszfor, magnézium, cink és szelén) valamint A, B, C és E vitaminokat is tartalmaz.

Gyógyászati hatásai

A kukoricabajuszt, elsősorban forrázat formájában általában veseműködést fokozó hatása miatt használják, mely a vesekő és hólyaghomok hajtására illetve a húgyuti bántalmak kezelésére fejt ki jótékony hatást.
A veseműködés fokozásával a cukorbaj és a magas vérnyomás kezelését is elősegíti. Ezen kívül hatékony gyógynövény, köhögés és nyákos, gyulladásos panaszok kezelésére is. A kukoricabajusz enyhén élénkítő hatású és általános vizelethajtó, ezért diétás, fogyókúrás étrend és méregtelenítő kúrák alatt is előszeretettel használják.
Megelőző jelleggel, köszvényre és egyéb gyulladásos folyamatok kezelésére és kialakuló ödémák ellen is jól használható. Serkenti a máj és epe működését ezért jó méregtelenítő, salaktalanító hatással rendelkezik. Előszeretettel ajánlják, elsősorban nőknek, vizelettartási problémák kezelésére is.
A kukoricabajusz hatóanyagainak köszönhetően, a vese működésének fokozása által, a vizelet mennyiségének növelésével és a nátrium, kálium és klorid szintek szabályozásával fejti ki elsődleges hatásait.

Felhasználása

A kukoricabajusz tea, készülhet szimplán a növényi rész forrázatával (2 evőkanál kukorica bajuszra 2,5 dl forró víz), de készülhet belőle enyhe főzet is, amikor 1 liter vízben 1-2 percig főzzük a kukorica bajuszt (nem lobogó, inkább csak enyhén gyöngyöző vízben).
A kukoricabajusz teát kúraszerűen 8-12 napig lehet használni, napi 2-3 csészénél többet nem javasolt fogyasztani belőle. Mézzel és citrommal ízesíthető.
Ha nyákos köhögés csillapítására kívánjuk használni, akkor a kukorica szemekkel együtt is főzhetjük, majd szűrni kell (műanyag szűrőn) és mézzel édesíteni a teát.

Ajánlott írásaink


Magas vérnyomás 1. rész – mire figyeljünk