KörömvirágCalendula officinalis a fészkesvirágzatúak családjába tartozó kerti, egyévi gyógynövény.
A növény szára 40-60 cm magasra nőnek, levelei 10-15 cm hosszúak, tojás alakúak.
Virágai a citromsárgától a narancsvörösig színűek. Június-júliusban virágzik, így a növény gyűjtése is ilyenkor lehetséges. A körömvirág szirmait használjuk gyógyászati céllal.

Hatóanyagai, a karotinoidok, glikozidák, keserűanyagok, illóolajok (mentont, izomentont, karvont, terpinént), flavonoidok, szaponinok és színanyagok.
Virágzata a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Calendulae flos néven hivatalos drog.

Felhasználása

A körömvirágot külsőleg és belsőleg is használhatjuk. A körömvirág sziromból készült forrázat, gyomor és nyombél fekély esetén ajánlott.
A lehűtött forrázat vagy a hígított tinktúra kiváló szájvíz és fogínyproblémák valamint szájsebek kezelésekhez, öblögető szerként használva.
A körömvirág legnagyobb jelentősége viszont a külső felhasználásban rejlik. A körömvirágból készült forrázat, áztatmány, főzet vagy tinktúra nehezen gyógyuló sebek kezelésére, fekélyek gyógyítására kitűnően használható. Készülhet belőle borogatás, illetve méhviasz vagy egyéb zsiradék vagy krémalap felhasználásával kiváló gyógykenőcs. Fertőtlenítő, gyulladásgátló és sebgyógyító tulajdonságai miatt visszérgyulladások, rosszul gyógyuló sebek, bőrrepedések, rovarcsípés vagy napsugárzás miatti bőrirritáció, bőrgyulladás kezelésére is kiváló.
Forrázatából kiváló hüvelyöblítő szer készíthető, mely fehérfolyás esetén nagyon jól alkalmazható.
Színanyagai élelmiszerek, gyógyszerek és italok festésére is használatosak.

Ellenjavallat

A körömvirág is, mint bármely növény képes allergiát kiváltani. Elsősorban a fészkesvirágzatú növényekre (őszirózsafélék, cickafark, szalmagyopár) allergiások vigyázzanak vele.

További, hasonló hatású gyógynövények


Immunerősítés gyógynövényekkel