koriander

KorianderCoriandrum sativum a zellerfélék családjába tartozó fűszer és gyógynövény. A koriander a Földközi-tenger vidékéről származik és ősidők óta használják és mára már szinte az egész világon elterjedt mint fűszernövény.  Bár leginkább a magjai ismertek fűszerként de valójában az egész növényt (levelét és szárát) használják.

Hatóanyagai közül a legfontosabb az illóolaj, mely rendkívül aromás és széles körben használható, nagy mértékben tartalmaz linaloolt és egyéb monoterpéneket. Ezen kívül fehérjéket, cukrot és C-vitamint és ásványi anyagokat (kalcium, foszfor, vas) megtalálhatunk benne.

A koriander elsősorban fűszernövényként ismert, jellegzetes illata kellemes fűszeres ízt kölcsönöz a húsuknak és egyéb ételeknek is, gyakran használják káposztafélék fűszerezéséhez, öntetekhez, pácokhoz de akár szeszes italok ízesítésére is. A koriandert felhasználják még kozmetikai termékekben, krémekben és parfümökben is.
Antibakteriális, gombaellenes és kiváló antioxidáns hatású ezért kiváló tartósítószer, amely tulajdonságai miatt az élelmiszeripar is előszeretettel használja.

A koriander gyógyászati hatásai

Az antibakteriális és gombaellenes hatásánál fogva kitűnő fertőtlenítő de illóolaja szélhajtó, emésztést serkentő ezért felfúvódás és emésztési problémák esetén használják leginkább.
A koriandert az ayurveda is elismert gyógynövényként használja a fentieken túl, bőrproblémák, bőrgomba, bőrszárazság és rovarcsípések kezelésére.
Fertőtlenítő hatása miatt pattanások kezelésére is jól használható.
A korianderről a tradícionális gyógyítók azt tartják, hogy segíti a szív egészségét, ellazítja az izmokat és megnyugtat.
Javítja az alvás minőségét és jókedvre derít, ezért stresszkezelésnél és idegi eredetű szívproblémáknál is gyakran használják.
A koriandert ajánlják még méregtelenítésre, koleszterin szint csökkentésre és a máj működésének támogatására, továbbá allergiásoknak szintén, mert enyhítheti az orrdugulást és a tüsszögést.

További hasonló hatású gyógynövények


CBD olaj – egy csodaszer amit nálunk “még” üldöznek